ANASAYFA

İSTANBUL TRAFİĞİNİ RAYLI SİSTEM ÇÖZECEK

Uzmanlar, İstanbul trafiğinin tek çözümünün raylı sistem olduğu konusunda görüş birliği içerisinde. İstanbul trafiğinin günden güne çekilmez bir hal alması raylı sistem projelerini hızlandırdı. 2011 yılında İstanbul'daki raylı sistem hattının uzunluğu 50 kilometreden 250 kilometreye çıkacak. 2011 sonunda, projelendirilen raylı sistem hatları bittiğinde İstanbul'un ulaşım sorunu büyük ölçüde ortadan kalkacak. Gebze'den Beylikdüzü'ne hiç trafik derdi olmadan tek biletle gidilebilecek. Böylece İstanbul Avrupa'nın sayılı metro ağlarından birine kavuşacak.

Her gün ortalama 640 motorlu aracın trafiğe katıldığı İstanbul'da bugün 1,6 milyon olan otomobil sayısının 2010'da 2,2 milyona çıkması bekleniyor. 2007'de 60 km metro ağı için ihaleye çıkılarak inşaata başlanması planlanıyor. Yine 60 km uzunluğundaki banliyö hatlarının da yüzeysel metroya dönüştürülerek raylı sisteme entegre edilmesi planlanıyor. 2008'de ise 45 kilometrelik daha raylı sistem inşaatına başlanacak. 2012 yılına 250 kilometreyi aşkın raylı sistem ağıyla girilmesi hedefleniyor. Şimdiye kadar projelendirilen ve inşaatına başlanan raylı sistem ağlarının toplam maliyeti yaklaşık 7 milyar 745 milyon dolar.

Etüt aşamasındaki Beşiktaş - Sarıyer, Üsküdar - Beykoz, Kadıköy - Bostancı tramvay hatları gibi projeler finansman bulunup hayata geçirilirse 2023 yılına kadar 250 kilometre daha eklenerek uzunluk 500 kilometreye ulaşacak. Böylece bir İstanbul sakininin akşamüstü Yenibosna - İncirli trafiğinde harcayacağı yaklaşık 40 dakikalık zaman, günün her saatinde 6 dakikaya inecek. Ya da sabahları iki saati bulan köprü bağlantılı Kadıköy - Küçükçekmece yolculuğu 41 dakika olacak. Bu süreçte sistemin yeni seferler ve iskelelerle desteklenecek şehir içi deniz ulaşımına da entegre edilmesiyle kentlilerin ulaşım seçenekleri daha da artacak.

2012 yılında projelendirilen raylı sistem ağlarının tamamlanmasıyla İstanbulluların ulaşım sorunun yüzde 70 oranında çözüleceği tahmin ediliyor. 2011 yılında deniz taşımacılığının da raylı sistemlere entegre edilmesinin ardından İstanbul sakinlerine bir yerden bir yere çok rahat ulaşacağı müjdesi veriliyor. Bununla birlikte, ulaşım sorunuyla trafik sorununun da karıştırılmaması gerektiğine ve otomobil kullanımı düşmezse trafik sıkışıklığının süreceğine dikkat çekiliyor. Yani 2011 İstanbul'unda trafiğin manzarası şöyle olabilir: Otomobil kullananlar trafik sıkışıklığıyla boğuşurken, trene binmeyi tercih edenler gidecekleri yere zamanında ulaşabilecek.



                                                                                                                                                              LAZURİ