ANASAYFA

DENGE BECERİSİ: RÜZGAR SÖRFÜ

Birçok alternatifin sunulduğu spor dünyasına yaklaşık otuz yıl önce eğlenceli ve bir o kadar da zor olan bir spor dalı eklendi. Rüzgarın ve dalganın olduğu her yerde varolan bu spor dalının adı, rüzgar sörfü. Uzun bir tahtanın üzerinde dalgalara meydan okuyarak yapılan bu spor, dünyanın bir çok sahilinde en çok tercih edilen alanlardan biri haline gelmiş durumda. Bu sporu yapmak için çok büyük dalgaların olmasına gerek yok. Ancak rüzgarın olması şart. Esen şiddetli rüzgar, tahtanın üzerindeki kişiyi denizin üzerinde adeta dans ettiriyor. Sörf tahtasına çıkıp düşmeden yelkeni kaldırarak rüzgârla kaymaya başlamak çok heyecan veriyor.

Tüm dünyanın ilgi odağı durumunda olan rüzgar sörfü, sörf tahtasına takılan üç bölümden oluşuyor. Bunlar yelken direği, yelken ve tutma çatalıdır. Sörf tahtası, suda yüzecek kadar hafif olması için polyester ya da polietilen gibi bir malzemeden yapılır ve içi köpükle doldurulur. Tahtanın üst kısmı, sörfçünün ayağının kaymaması için pürüzlü olarak hazırlanıyor. Arka yüzü ise, suda hızlı gitmesi için pürüzsüz yapılır. Tahtanın altında, ortasında, denge oluşumunu sağlayan denge kanatçığının takıldığı bir yank bulunur. Sörf tahtasının ön yüzünde yelken direğinin girdiği bir delik vardır. Rengarenk görünümlerden oluşan yelkenin direği ise kullanımı kolaylaştırmak amacıyla çok esnek olarak yapılır. Genellikle 5-6 m2 büyüklükteki yelken sert polyesterden yapılır. Güneş ışığına ve neme karşı dirençlidir. Alüminyumdan yapılan tutma çatalı, kaygan olmaması için kauçukla kaplanmıştır. Çatalı oluşturan iki kıvrık çubuk, uçlarından yelkene tutturulmuştur. Suya yattığı zaman yelkeni çekip kaldırmaya yarayan ip, çatalın önüne bağlıdır.

Kıyıdan 90-900 metre açıklıktaki her yerde sörf yapılabilir. Ancak sörf yapabilmek için belli kuralları ve hareketleri yapmak önemli, işin püf noktası; sörf tahtasına çıkıp düşmeden yelkeni kaldırmak ve rüzgarın yardımıyla kaymaya çalışmak. Ama bunu yapabilmek için güçlü kol ve bacak kaslarına sahip olmak gerekiyor. Fakat eğitmenler acemi bir kişinin 2-3 günlük bir süre içinde sörfü çok kolay öğreneceklerini dile getiriyorlar. Onlara göre bir öğrencinin başarılı olması için sabırlı olması ve çok çalışması gerekiyor. Böylece öğrenme aşamasında defalarca denize düşen kişi sabırlı olabildiği sürece başarılı olmaması imkansız.

Rüzgâr sörfünü öğrenmenin yaşı ve sınırı yoktur fakat öğrenmenin en iyi yolu bir sörf okuluna gitmektir. Bu sporun geliştiği ülkelerdeki okulların çoğunda, karada bulunan ve özel bir sistemin yardımıyla su yüzündeymiş gibi kullanılan sörf donanımı vardır. Bunların yardımıyla, ıslanma korkusu olmadan sörf öğrenilebilir. Öğrencinin yanında bulunan öğretmen kuralları öğretir ve yapılan yanlışları hemen düzeltir. Böylece rüzgâr sörfünün kuralları çabucak öğrenilir.



                                                                                                                                                              LAZURİ