KAFKASYA'DA TÜRKİYE'YE YENİ ROL
Rusya'da yayımlanan Nezavisimaya gazetesi, Rusya'nın Kafkaslardaki stratejik ortakları olan Ermenistan ve Azerbaycan'ı Türkiye'ye kaptırabileceğini ileri sürdü. Gazetede, “Rusya'nın Ankara'ya Hediyesi” başlığıyla yer alan haber-yorumda, NATO yetkililerinin “Barış İçin Ortaklık” programı çerçevesinde Erivan'da bulundukları ve kriz döneminde yönetimle ilgili eğitim tatbikatları düzenlendiği kaydedildi.
Yakın bir gelecekte NATO üyesi olması beklenen Gürcüstan ve NATO'ya sempatisini gizlemeyen Azerbaycan'ın da benzer eğitim tatbikatları yaptığı belirtilen yorumda, Rusya'nın Azerbaycan ile son dönemde yaşadığı sorunlara değinildi. Gazetenin yorumunda, Rusya'nın doğal gaz ve elektrik enerjisi alanlarında politika değişikliğine Azerbaycan'ın Novoroskiysk limanından petrol ihracatının durdurulması tehdidiyle karşılık verdiği ifade edilerek, şu görüşe yer verildi: “Bakü-Novorosiysk hattında Azerbaycan petrolünün maddi olarak fazla bir önemi yok. Ancak jeopolitik anlamda Rusya çok şey kaybediyor. Çünkü, Rusya böylece Azerbaycan petrolünü tamamen kaybedecek ve bu ülkenin tüm petrolleri Moskova'nın kurulmasına yıllarca karşı çıktığı Bakü-Tiflis-Ceyhan hattı ile ihraç edilecek. Azerbaycan'da serbest piyasa meydana gelecek ve böylece Bakü kendi doğal gaz kaynaklarını araştırarak Rusya'dan tamamen bağımsız hale gelecek.”
Rusya'nın Kafkas ülkeleriyle yaşadığı sorunlara ek olarak, Rusya'daki pazarlarda yabancı işçi çalıştırma yasağının 15 Ocak 2007'de yürürlüğe girmesiyle yüz binlerce Azerinin işsiz kalacağını kaydeden gazete, “Bunların hepsi Azerbaycan'a dönecek ve ortaya yeni bir sorun çıkacak. Azerbaycan'da şimdiden Moskova'nın Bakü'ye baskı yaptığı konuşulmakta” diye yazdı. Gazete, Rusya'nın Kafkaslar'da izleyeceği stratejiyi henüz belirlemediğini, Gürcüstan'dan sonra Azerbaycan ile de ilişkilerin bozulmasının Rusya'nın Kafkaslar'daki etkisini çok daha fazla azaltacağını kaydetti.
Rusya'nın Dağlık Karabağ sorununun çözümündeki etkisinin de çok azaldığını savunan gazete, daha sonra şu görüşlere yer verdi: “Bakü, bundan sonra Moskova'nın görüşlerini dinlemeyecek. Moskova, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatındaki (AGİT) önderliğini Fransa ve ABD'ye kaptıracak. Azerbaycan, kendisi için tek geçiş ülkesi olan Gürcüstan ile işbirliğine büyük önem vermekte. Gürcüstan ile işbirliği Bakü'yü Batı politikasına uymaya itecek. Böylece Tiflis ve Bakü, ortak ekonomik, askeri ve jeostratejik politika yürütmeye başlayacak. Erivan böylesi bir durumda Rusya ile sorunları bulunan Gürcüstan ve Azerbaycan ile yan yana yaşamanın çok zor olacağını iyi anlıyor.”
Kendini ablukaya alınmış hissedecek Ermenistan'ın bu durumda Moskova'nın önemli desteğine karşın Batılı müttefikler arayacağı ileri sürülen haber-yorumda, “Bu gelişmeler, Dağlık Karabağ sorununun çözüm sürecini hızlandıracak ve bunun başlıca şartı da Türkiye, Ermenistan ve Azerbaycan sınırının açılması olacak. Ankara ile Erivan arasında ilişkiler kurulacak. Tüm bunların sonucu olarak da Rusya Güney Kafkasya'da kendi gücünü azaltarak, Türkiye'nin jeopolitik gücünün kuvvetlendirilmesini sağlayacak.” denildi.
|