ROMANYA VE BULGARİSTAN AB'DE
Romanya ve Bulgaristan, AB'ye resmen üye olmalarını havai fişeklerle kutladı. Romanya ve Bulgaristan’ın da birer parçası haline gelmesiyle, Avrupa Birliğine üye ülkelerin sayısı 27'ye yükseldi. Çoğu kişi Romanya ve Bulgaristan’ın katılımını, Polonya ve dokuz ülkenin Avrupa Birliği üyeliğine kabul edildiği 2004 yılındaki büyük genişleme dalgasının bir parçası olarak görüyor. Bu son halkanın ardından Avrupa Birliğinin uzunca bir süre yeni üye katılımına kapalı olması bekleniyor. 2000 yılında AB müzakerelerine başlayan Romanya ve Bulgaristan, müzakereleri iki yıl önce tamamlamıştı.
Romanya ve Bulgaristan açısından, sıkıntılar birliğe üyeliklerinin ardından da sona ermiş değil. Yeni üyeleri birlikte zorlu günler bekliyor. 16 yıl önce sosyalist sistemden çıkarak, piyasa ekonomisine geçmeye çalışan bu iki ülkede, özellikle son yıllarda önemli adımlar atıldı. Ancak her iki ülkenin en büyük sorunlarından birisi olan yolsuzlukla mücadelede ise henüz önemli bir ilerleme sağlanamadı. Tarım sektörü ve adli sistemde de yapısal sorunlar devam ediyor.
Romanya ve Bulgaristan birlik üyeliğini coşku içinde kutladı ancak vatandaşları, ilk başlarda üyeliğin yaratması umulan fırsatların pek çoğundan yararlanamayacak. Öncelikle önümüzdeki birkaç yıl içinde çoğu Batı Avrupa ülkesinde çalışma hakları olmayacak. Yani serbest dolaşım bu iki ülke vatandaşları için belli sürelerle sınırlandırılıyor. Bu iki ülkeden bazı gıdaların ihracı da, güvenlik ve sağlık kaygıları nedeniyle yasaklanacak. Tam üye olmalarından sonra da yolsuzlukla mücadele konusunda Avrupa Komisyonu'nun gözetimi altında kalacaklar. Yolsuzlukla mücadelede tatmin edici adım atmamaları durumunda her iki ülke de, birliğin; geri kalmış tarım sektörünü kalkındırmaları, ulaşım sistemlerini ve çevre politikalarını desteklemek için vaat ettiği 50 milyar euroluk fonda kesinti riskiyle karşı karşıya.
Türkiye, Hırvatistan ve birliğe üye olmak isteyen Balkanların diğer ülkeleri, hem daha çok çalışmaları hem de askıdaki Avrupa Anayasasının bir biçimde canlandırılmasını beklemeleri konusunda uyarılmış durumda. Siyasetçilere göre, genişleme süreci istikrar ve refahı kıtanın geneline yayarak Avrupa Birliği tarihinin en başarılı politikası oldu. Ama en azından şimdilik, seçmenlerinin yarıdan fazlası genişlemenin aşırı olduğu düşüncesinde.
Romanya ve Bulgaristan resmen birlik üyesi olurken, Almanya birliğin dönem başkanlığını Finlandiya'dan devralıyor ve Slovenya da ortak para birimi euroya geçiyor. Slovenya, 2004 yılında birliğe katılan 10 üye arasında euroyu para birimi olarak kullanacak ilk ülke oluyor. Avrupa'da tek para birimi uygulamasına 1 Ocak 1999 yılında 11 üyenin katılımıyla başlanmıştı. Avrupa Komisyonu'nun geçen ay yayınladığı bir araştırma; enflasyonu arttırdığı kaygılarına karşın euronun uygulandığı ülkelerde halkın genel olarak tek para biriminden memnun olduğunu ortaya koyuyor.
|