ÇAY, YARICILARA VERİLMEZ!
Türkiyeli Kolkhların çay tarlaları sahipleri artık, çaylarını toplatmak için, yarıcılara vermiyor.
İki seneden beri Türkiye’nin çay politikalarının biraz olsun düzelmesiyle birlikte çay üreticilerinin fikirleri de değişti. Önceki zamanlarda gurbette yaşayan, çay toplama sezonunda köyüne gelemeyen, çay toplamak için çoluk-çocuk ya da yakın birileri olmayan Türkiyeli Kolkhlar, çaylarını toplatmak için yarıcılar arıyorlardı ve bazıları da köylerinde bulunan evlerini de bunlara tahsis ediyorlardı. Böyle muzarip bazı çay tarlası malikleri de bazı zamanlarda çay tarlalarını yabancılara satıyorlardı.
Böylelikle gelen yabancılar ile de bazen sorunlar yaşıyorlardı. Böylece sosyal denge bozuluyordu, Kolkh dili konuşan insanların da ocakları ile olan irtibatları kesiliyordu.
İki üç yıldan beri konuşulan sezgisel duyumlarla Türkiye’nin güney bölgelerinden yasal çay ithalatı kesildi, Türkiye içinde yaş çay üretiminden satışlar arttı. Özel sektör çay fabrikaları ara vermeden tez tez çay satınalıyorlar ve büyük bir kamu kuruluşu olan Çaykur’un bu büyük taşıma çay derdi de azaldı.
Onun için Türkiyeli Kolkhların çoğu çaylarını ya kendileri topluyorlar ya da işçi tutarak toplatıyorlar. Böylece ekonomiki kazançları da daha iyi oluyor ve hem de yarıcılarla uğraşmıyorlar ve boğuşmuyorlar. Kolkh çay sahipleri için çay çok önemli bir konudur. Kolkh çay sahipleri, çay toplama vakitlerinde önce tarlalarına giriyorlar, inceden inceye dikenleri, otları ve diğer temizlenecek şeyleri temizliyorlar. Çeperlerini yapıyorlar ve çaylarını rahatlıkla topluyorlar. Kolkh çay sahiplerinin, çay yarıcıları ile böyle özen gerektiren işler konusunda her zaman sorunları mevcut.
|