ANASAYFA

LİMANSIZ BIRAKILMIŞ KÖY: LİMAN

Adını doğal liman oluşundan almaktadır. Hopa limanı inşa edilmeden önce gemiler bu doğal limana sığınırlardı. Kemalpaşa’ya giden eski yol üzerinde bulunan çok güzel bir sahil köyüdür. Denize bakan bir tepe üzerine kuruludur ve 60 hanelidir. Hopa’nın merkezine 10 km, Kemalpaşa’ya da 3 km uzaklıktadır. Kuzeyinde Karadeniz, güneyinde Dereiçi köyü, doğusunda Kemalpaşa beldesi, batısında Esenkıyı köyü bulunur.

Köyün bilindiği kadarı ile yaklaşık 600 yıllık bir geçmişi vardır. Köyün geçmişi kadar eski olan camii, 1990’lı yıllarda yıkılmış yerine yeni cami inşa edilmiştir. Soğuk savaş döneminde, stratejik konumu nedeniyle köyün içinde bir bölük mevcut idi. 1982 yılına kadar mevcut olan bölük, sahil yolu yapımında oluşan heyelan nedeniyle kapatılmış, Kopmuş mevkiine taşınmıştır. Köyün elektrik, içme-kullanma suyu, telefon gibi altyapı hizmetleri mevcuttur. Kanalizasyon ve arıtma sistemleri ise bulunmamaktadır. Sahil yolu ile köy arasında ulaşımı sağlamak için mevcut iki bağlantı yolu vardır. Ayrıca yayalar için yapılmış merdivenli yol da hizmet vermektedir. Eskiden var olan balıkçı barınağı dolgu nedeniyle yok edilmiştir. Günümüzde balıkçılar kayıklarını, denize doldurulmuş kayalara bağlamaktadır. Adını limanından alan bir köyün balıkçı barınağından bile yoksun bırakılması üzüntü vericidir.

Eğitim düzeyi yüksek olan halk geçimini, çay tarımı yaparak ve çay fabrikasında çalışarak sağlamaktadır. Mandalina, portakal ve limonun bolca yetiştiği ve verimli çay tarımının yapıldığı bir köydür. En güzel atmaca çergeleri bu köyde bulunur. Görüş mesafesi oldukça geniştir. Açık havalarda Efkar tepesinden, Batum’dan Arhavi’ye kadar olan bölge rahatlıkla görülebilir. Köyün, sahil kıyısında 100 metre yükseklikten akan şelalesi vardır. Diğer köylerde olduğu gibi, sekiz yıllık zorunlu eğitim sürecinden sonra ilköğretim okulu öğrenci yetersizliğinden dolayı kapatılmıştır. Sağlık ocağı da doktor ve hemşire olmayışından dolayı kapalı durumdadır. Köy bünyesinde 3 adet çay alımyeri vardır. Köyün nüfusu sürekli göç yüzünden, 1990 yılında 291 iken 1997 yılında 216, 2000 yılında ise 205 olmuştur. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, köyiçi mevkiinde bulunan 6.343 m2 hazine arazisine, yap-işlet-devret modeli ile 49 yıllığına kiralanmak üzere 3 katlı ve 150 yatak kapasiteli bir otel projesi mevcuttur.

Yer adları; Kvamurgi, Mapatskari, Kamparona, Kuçvati, Moçveri, Karalişzeni, Dingizeni, Loboda, Khocaşqona, Jilengile, Limangila, Maniaketu, Sinekati, Nobagene, Kutanaşocaği, Efkarişrakani, Rakanişofute, Tskhenişkapula. Sülale adları; Yunusişi, Ametçavuşişi, Abdumanişi, Agirişi, Abanozişi, Zonbaişi, Bekarişi, Amedişi, Yazicişi, Khacişi, Ömerişi.



                                                                                                                                                              LAZURİ