ÇAY TOPLAMAYA HAZIRLANIYORLAR
Türkiyeli Kolkhlar, çay toplanmasından önce yapılan hazırlıklara, Mart ayının güzel havalarının gelmesiyle başlarlar. Önce çay tarlasında ne kadar budama yapılacaksa onu bitirirler. Çaykur’un tanzim ettiği çay cüzdanında kaç dekar çay tarlası kayıtlı ise, 1/7 oranında, çay köklerinin bir karış yukarıdan budanması gerekir. Sonra da, önceki yıldan kalan, çayın üzerinde bulunan bazı büyümüş ya da eski yaprakları makaslarla keserler. Çay tarlasını düzenlerler, güzelleştirirler. Çeperlerini yeniden gözden geçirirler. Ayak yolunu kazmayla yeniden düzenlerler.
Türkiyeli Kolkhlar, çay tarlalarının içinde ineklerini dolaştırmazlar. Eğer kış veya ilkbahar mevsiminde inekler tarlanın içinde dolaşırsa çayın setleri bozulur. Bozulmuş setleri yine kazıyarak düzeltirler. Böylelikle azot dökme zamanına kadar titizlikle işlere devam ederler. Sonra azot dökme zamanı gelir, gübreleme işlemi Mart ayının bitimi, Nisan ayının ortası veya bitimi gibi bir süreçte yapılır.
Türkiyeli Kolkhlar, çay yapraklarını, çok yukarılardaki köylüler dahil üç kez toplarlar. Çayın ilk toplanma vakti, Mayıs ayının başlangıcı veya ortalarıdır. Çay tarlaları verimli olmayan bazı Türkiyeli Kolkhlar, üçüncü sürümde çok hasat yapalım diye, azotu Nisan ayının sonunda dökerler.
Türkiyeli Kolkhlar, çay hasadından önce yapılan hazırlıkları bitirdiler, şimdi büyük bir merakla çayın yeni fiyatını bekliyorlar.
|