ANASAYFA

ARDEŞEN'DE FERETİKOCULUK CANLANIYOR MU?

Ardeşen Halk Eğitimi Merkezi Feretiko kursu açtı. Fırtına mahallesinde açılan kurs, bölgenin geleneksel bir el sanatı olan Feretikoyu yaşatıyor. Kursun atölyesinde, çalışan kursiyer kadınlar ev ekonomilerine de destek oluyorlar. Cumhuriyet İlköğretim Okulunda açılan kursta, iki usta öğretici rehberliği ile yirmi kadın kursiyer bu sanatın eğitimini görüyor. Kursiyerler, Fırtına mahallesinde oturuyor ve günde sekiz saat boyunca öğreniyor ve çalışıyor.

Kurs atölyesinde kadın ve erkekler için pantolon, yelekler vb. çeşitli giyecekler üretiliyor. Her geçen gün Feretikodan giyeceklere ilgi artıyor. Ardeşen Halk Eğitimi Merkezi yetkilisi Hasan Mahmutoğlu, kış olduğu için siparişlerin az olduğunu, ancak ilkbahar ile birlikte Rize içi ve dışından siparişlerin artacağının söyledi. Halk Eğitimi Merkezinin Feretiko kursu ile onlarca evli ve bekâr bayan kursiyerin bir meslek edindikleri de açıkladı.

Rize bezi adıyla da bilinen Feretiko, Hint keneviri ipinden el tezgahında dokunan bezdir. Bölgenin köklü kültüründe çok eskiden beri önemli bir yere sahipti. Bu yöreye çay tarımı gelmeden önce, hemen hemen her evde Feretiko dokunuyordu. Bugün çay bitkisinin olduğu topraklarda kenevir tarımı yapılıyordu. Feretiko, ketenden incedir, ancak dört kat daha uzun ömürlüdür. Pamuklu kumaşın ömründen daha uzun bir ömrü vardır.

Ardeşen Halk Eğitim Merkezi, Feretiko kursunu ilk defa 2003-2004 öğretim yılında açmıştı. Bu kurslar, düşünülenden daha fazla ilgi gördü. Kursun süresi 750 saat. Kurs atölyelerinde 50 kadar tezgâha sahip olan merkez, geleneksel Rize bezini üreterek ilçe insanına ekonomik yarar sağlamayı amaçlıyor. Kursiyerler isterlerse, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ve Dünya Bankasından kredi de alabiliyor.



                                                                                                                                                              LAZURİ