ANASAYFA

BULUTLARIN GÖLGESİNDEKİ KÖY: MKHİGİ

Mkhigi, Hopa’dan Borçka yönünde dağları aştıktan sonra ilk karşımıza çıkan 40 haneli bir köydür. Sultan Selim dağının eteklerinde ve bulutların gölgesinde olan Hopa’nın yüksek köylerindendir. Resmi adı Başköy’dür. Hopa’nın merkezine 7 km uzaklıktadır. Kuzeyinde Bucak, güneyinde Başoba köyü, doğusunda Esenkıyı köyü, batısında Yoldere köyü bulunur.

Yavuz Sultan Selim, Trabzon’da vali olduğu 1508 senesinde yöreye gelmiş ve bu bölgenin zirve noktasındaki tepe o tarihten sonra “Sultan Selim dağı” olarak anılmıştır. Mkhigi yaşlılarınca, Yavuz Sultan Selim Mkhigi’ye geldiğinde köy sakinlerinin Müslüman olduğu söylenmektedir. Mkhigi köyünde, Hıristiyanlıkla ilgili bir işaret ve bilgi bulunmamaktadır. Mkhigi merkezinde cami ve mezarlık bulunmaktadır. Cami, 1980 yılında yenilenmiştir. Okuma-yazma ve eğitim oldukça yüksektir. Fakat diğer köylerde olduğu gibi, sekiz yıllık zorunlu eğitim sürecinden sonra ilkokul öğrenci yetersizliğinden dolayı kapatılmıştır. Sağlık ocağı da doktor ve hemşire olmayışından dolayı kapalı durumdadır. Köy muhtarlığı kendi binasında hizmet vermektedir. Köyün elektrik, içme-kullanma suyu, telefon gibi altyapı hizmetleri mevcuttur. Köye ulaşım Yukarı Kuledibi mahallesi ve Yoldere köyü yönünden iki yolla sağlanmaktadır. Yukarıda Kuledibi yönündeki yol beton, eski Batum yolu olarak yapılan Yoldere yönündeki yol stabilizedir. Yollar köyün içerisinde birleşmektedir.

Köyün nüfusu sürekli göç yüzünden, 1990 yılında 234 iken 1997 yılında 204, 2000 yılında ise 182 olmuştur. Köyde ekonomik ihtiyacını temin edemeyen insanlar büyük şehirlere çalışmaya gitmektedirler. Köyün sakinleri kendi ihtiyaçlarını sağlamak amacıyla; hayvancılık ve tarımla uğraşmaktadır. Hayvancılık, ailevi ihtiyacını karşılamak amacıyla büyükbaş hayvancılığı, kümes hayvancılığı ve arıcılık şeklindedir. Ticari tarım ürünü olarak çay bitkisi çay fabrikalarına satılmaktadır. Köy bünyesinde 2 adet çay alımyeri vardır. Mkhigi köyünde yaşayan insanlar sabah öğününde; süt, peynir, çay, pekmez, bal, buğday ekmeği ve mısır unundan yapılan gıdalarla, öğleden sonra ve akşam yemeklerinde; mısır ekmeği, yoğurt, lahana, buğday ekmeği, balık, sütlaç, hamsili ekmek gibi yemeklerle beslenmektedir. Köyde; armut, siyah üzüm, karayemiş, erik, kiraz, elma gibi meyveler yetişmektedir.

Köy muhtarlığı tarafından, yollar düzenlenmiş, bekleme durakları yapılmış, taşımalı eğitime giden öğrenciler için bekleme evi inşa edilmiş, köyün değişik yerlerine çocuk parkları yapılmıştır. Hopalı işadamlarının büyük çoğunluğunu bünyesinden çıkaran köyde, baba ocaklarını tüttürmek sevdası ile dolu dostlarla kaynaşmak, köyün sorunlarını tespit ve takip etmek için “Başköy köyü Kalkındırma Derneği” kurulmuştur.

Yer adları; Mekuleti, Nokaraveni, Pepenati, Noşkerçveri, Kohara, Ayano, Bati, Neferepuna, Ğecepuna, Nobagene, Kvamurgi, Mskibuğali, Oşkendurisva, Çakmaktaşi. Sülale adları; Pazaruli, Hailaşi, Karalişi, Açarali, Dadali, Halidişi, Zeyneşi, Karamet’işi, Demiralişi, Yamağalişi, Bulutişi, Kuçuğalişi, Dişloğlişi, Buyuklişi, Çeboğlişi, Koroğlişi, Babamedoğlişi, Terzoğlişi, Kasimoğlişi, Kuçukhasanoğlişi.



                                                                                                                                                              LAZURİ