ANASAYFA

SEMPATİK KEMİRGEN: SİNCAP

Sincap, sincapgiller (Sciuridae) familyasından uzun kuyruk tüyleri olan kemirici memeli hayvanların ortak adıdır. Vücudunun üst bölümü çeşitli renklerde olabilir. Bu bölüm açık sarıdan kahverengi ve siyaha kadar bütün tonlara sahip olabilir. Vücudunun alt tarafı ise tamamen beyazdır. Kışın aylarında, kıl uçlarında siyah pigment fazlalaşır. Bundan dolayı kırmızı renkli sincaplar, kış boyunca olduklarından koyu renkli görünürler. Kuyruk tüyleri uzundur. Kuyruklarını ucunu sırtlarına değdirebilirler. İri ve patlak gözleri vardır. Kulakları, kışın daha fazla tüylenir. Arka ayakları, ön ayaklarından uzun ve güçlüdür. Boyları 18- 25 santim, kuyrukları 14- 20 santim kadardır. Ağırlıkları ise 280- 480 gramdır.

Ormanlık ve ağaç bulunan bölgelerde yaşarlar. Tehlike anında haberleşmek için cok-cuk-cuk ve khru-khru-ru diye ses çıkarırlar. Kış uykusuna yatmazlar. Çok soğuk günler boyunca uyuşuk olurlar. Çiftleşme döneminden başka hep yalnız yaşarlar. İyi tırmanır ve sıçrarlar. Ağaçların üstünde yaşarlar. Ağaç gövdesinde baş aşağı veya baş yukarı inip çıkabilirler. Sabah ve akşam zamanları daha hareketlidir.

Akdeniz adaları ve İzlanda hariç bütün Avrupa’dan Japonya’ya kadar yaşarlar. Türkiye’de ise, Trakya ve Kuzeydoğu Anadolu’da (Kars civarı) İzmit'in Balaban köyü civarında yaşar. Çürüyen dallar ile 30- 40 santim çapında, ağaçların tepe kısmında veya köke yakın olan büyük dalların ayrıldığı çatallarda veya ağaçkakan deliklerde yuva yaparlar. Yuva girişi alttadır. Böylece kuş yuvalarından farklıdırlar. Yuvanın içini yosun ve otla döşerler. Aynı bölgede aynı hayvan birden çok yuva yapar ve kullanır. Yılda 1 veya 2 kere, 2 veya 7 yavru doğururlar. Ancak bir yılda 40 yavru doğuranlar da olur. Anne yuvadan çıkınca, yuva girişini ve yavruları otla örter. Sincabın ortalama hayatı 7 yıldır.

İğne yapraklı ağaçların tohumlarını dişleri ile kozalakları da ısırarak düşürürler. Meşe palamutları, ceviz, badem, fındık, tomurcuklar, mantarlar, taze ağaç kabukları, böcekler, salyangozlar ve kuş yavruları ile beslenirler. Tohumları ve kabuklu yemişleri toprağa gömüp saklarlar. Kovuklarda biriktirirler. Sincaplar, toprağa sakladıkları tohumların hepsini bulamazlar. Toprakta unutulan tohumlar, ağaçların çoğalmasına yol açar. Avcılar, sincapları postları için avlar. Bu avlanmalar sebebiyle sincapların Türkiye’deki sayıları hızla azalıyor. Yırtıcı hayvanlar tarafından da avlanırlar. Sincapgiller familyası 5 alt familya, 51 cins ve 278 türe sahiptir.



                                                                                                                                                              LAZURİ