ANASAYFA

"HAYDİ PEHLİVAN, ALLAH DERMAN VERSİN!"

Yağlı güreş, geleneksel bir spordur. 650 yıllık geçmişe sahip Kırkpınar yağlı güreşleri Edirne Sarayiçi’nde yapılıyor. Güreşçiler vücutlarına yağ sürerek güreştikleri için böyle adlandırılır. Er meydanı denilen alanlarda yapılır. Güreşçilerin vücutlarını yağlamaları sebebiyle birbirlerini tutmaları zorlaşır. Bu güreş, büyük güç ve ustalık gerektirir. Kırkpınar yağlı güreşlerinin geçmişine ilişkin çok değişik bilgiler var. En bilineni şöyledir: Orhan Gazi'nin kardeşi Süleyman Paşa, 40 asker ile Domuzhisarı kalesini ele geçirmiş. Askerler geri dönerken, bugünkü Yunanistan’ın Samona adlı bölgesinde güreş yaparlar. Güreşçilerden ikisi birbirlerini yenemez. Bir Hıdrellez gününde yeniden güreşe yaparlar. Güreş sabahleyin erkenden başlar. Gece yarısı iki güreşçi ölür. Arkadaşları onları bir incir ağacının altında toprağa verir. Sonradan iki pehlivanın gömülü olduğu yerden pınarlar akar. Bu sebeple buraya “Kırkpınar” adı verilir. Böylece de “Kırkpınar yağlı güreş” geleneği başlar.

Yağlı güreşin kaynağının Mısır olduğu da söylenir. Deniz ticareti sayesinde Avrupa ve Balkanlar'a götürüldüğü de söylenir. Osmanlı ülkesinde, karakucak ve yağlı güreşler yaygındı. Birçok bölgede güreş tekkeleri kurulmuştur. Bunların da şeyh denilen, eski ve ünlü pehlivanları vardı. Bu gelenek günümüzde kısmen yaşıyor. Ağalık sistemi ile masrafları bir kişi karşılar. Bu ağalar, genellikle yörenin tanınmış ve varlıklı insanlarıdır. Osmanlı padişahlarından Sultan 4. Murad ve Sultan Abdülaziz güreşçiydi.

Yağlı güreşlerde cazgırın önemli bir verir var. Cazgır, bütün pehlivanları seyircilere tanıtır. Güreşi başlatır. Bütün bunları kurallar dâhilinde yapar. Cazgırlık da usta-çırak geleneği sahiptir. Davul ve zurna güreşlerin fon müziğidir. Müzik, güreş ile ahenklidir. Peşrev güreşin başlangıcı ve güreşe hazırlıktır. Yağlı güreşin de ruhudur. Hakem kurulu, en iyi peşrev yapan güreşçiye de ödül veriyor. Güreşlerin süresi 40 dakikadır.

Yağlı güreşin şu kategorileri vardır: Teşvik boyu, Deste küçük boy, Deste orta boy, Deste büyük boy, Küçük orta küçük boy, Küçük orta büyük boy, Küçük orta boy, Baş altı boy, Baş boyu. Ünlü güreşçilerden bazıları şöyledir: Kurtdereli Mehmet Pehlivan, (Gaddar) Kel Aliço, Molla İzzet, Koca Yusuf, Adalı Halil, Nakkaş Eyüp, Kızılcıklı Mahmut, Mehmet Ali Yağcı, Ahmet Taşçı, Ahmet Yavuz, Sezgin Yüksel.



                                                                                                                                                              LAZURİ