KARS-TİFLİS-BAKÜ DEMİRYOLU PROJESİ
“Demirden İpekyolu” olarak da adlandırılan Kars-Tiflis-Bakü demiryolu projesi, Avrupa’yı Türkiye üzerinden Kafkasya ve Orta Asya Cumhuriyetlerine bağlamak amacıyla planlanmıştır. Türkiye-Gürcüstan-Azerbaycan arasında petrol, doğalgazdan sonra bölgesel işbirliğini geliştirecek öneme sahip olan proje, doğu ile batı arasında en ekonomik, en kestirme, en güvenli taşıma yolu olması özelliği taşıyor. Kars-Tiflis-Bakü demiryolu projesi Türkiye, Azerbaycan ve Gürcüstan’ın demiryolu şebekelerini birleştirerek üç ülke arasındaki işbirliğinin geliştirilmesine katkı sağlayacaktır. Özellikle ekonomik alanda önemli olan bu proje, hem Gürcüstan ekonomisinin gelişimine yardımcı olacak hem de Rusya’nın Eski Sovyet ülkeleri üzerinde uyguladığı bölgesel bağımlılık politikasından kurtulmalarında Azerbaycan ve Gürcüstan için bir fırsat olacaktır.
Kars-Tiflis-Bakü demiryolu projesinin sona yaklaşması ve Tiflis'te, Asya ile Avrupa arasında kesintisiz ulaşım sağlaması öngörülen Kars-Tiflis-Bakü demiryolu projesinin çerçeve anlaşmasının imzalaması, işsizliğin had safhada olduğu Kars'ta sevinçle karşılandı. Belediye Başkanı, Türkiye ile Gürcüstan arasında doğrudan demiryolu hattı inşa edilmesini ve bu hattın Azerbaycan'daki mevcut hatta bağlanmasını öngören ve Haziran ayında inşaatına başlanması planlanarak 2 yıl içinde bitirilmesi amaçlanan projenin Kars'ı kalkındıracağına inandığını söyledi. Başkan, Karslıların bütün umudunu bu projeye bağladığını ifade ederek, “Bundan dolayı Karslılar olarak, 10 yıllardır beklemekte olduğumuz ve gerçekten ve bizim için adeta selamsız bandosuna dönen bu bekleyiş umuyor ve bekliyoruz ki mutlu sonla tamamlanacak. Bu anlamda bütün Karslılar adına çok mutlu olduğumuzu ve bundan dolayı hükümetimize çok teşekkür ettiğimizi söylemek istiyorum” diye konuştu.
“Bu anlamda bu pazarı çok dikkate alıyoruz” diyen Başkan, şunları söyledi: “Bizim için, Kars için çok elzemdir. Çünkü Kars'ın kurtuluşu olacaktır. Çünkü insanlarımız ticaret olmadığı anlamda sıkıntı çekmektedirler. İnsanlarımız alabildiğine yoksul durumdadırlar. Biz de dolayısıyla vergi alamadığımız için belediye alt yapı hizmetlerini de idealize ettiğimiz gibi sağlıklı şekilde yapamıyoruz. Çok sıkıntılar çekiyoruz ve işsizlik ise had safhaya çıkmıştır. Bu pazar açıldığında, bu pazara hitap eden kalkınmada öncelikli il statüsünde olmasına rağmen Kars'ta yatırımcı gelmiyordu. Çünkü pazar sorunu vardı ve maliyetler çok yüksekti. Yatırımcı bu anlamda Düzce'yi bırakıp Kars'a gelmiyordu ama bu pazar açıldığında buna hitap eden fabrikalarda açılacaktır ve buna bağlı yan sektörler oluşacak. Kars'taki işsizlik oranını da önemli ölçüde aşağı çekecektir. Zaten bu projenin en büyük boyutu da bu. Bunun için büyük bir heyecan duymaktayız. Umuyor ve diliyoruz ki bir an evvel gerçekleşsin. Biz de 100 yıldır çektiğimiz sıkıntılardan kurtulalım. Soğuk savaş yıllarında Sovyetler Birliği ile sınır olmamız daha sonra da Ermenistan'la sınır olmamız en büyük dezavantajımız olmuş. En son vilayet olmuşuz. Büyük bir göç dalgası yedik, büyük vurgunlar yedik. Yıllardır kemer sıktık ama artık 100 yıllık rüyamız inşallah gerçekleşecek. Artık Türkiye'nin girişi Kars'tan olacaktır. Kars'ın, böylelikle Türkiye'nin en önemli cazibe merkezi olacağına inanıyoruz. Bu anlamda çok umutluyuz”.
|