ÇEVRECİLER KALKINMA SORUNLARI İLE İLGİLENMELİ!
Yeryüzünün hemen her yerinde insanoğlunun yerleştiği, dünyanın sadece yüzde 17’sine insan eli değmediği bildirildi. ABD’de yayınlanan araştırma, “insandan uzak tabiat bulunmadığını” gösterdi. Bir sivil toplum örgütünce yapılan ve Science dergisinde yayınlanan çalışmayı kaleme alan bilim adamlarından Peter Karaeivi, “İnsanoğlu yeryüzüne öylesine yayılmış ki, çevrebilimciler, artık nadirattan sayılan el değmemiş bölgeleri korumaya uğraşmak yerine bu gerçeğe yoğunlaşmalı ve bunun idaresine kafa yormalı.” ifadesini kullandı. Karaevi, bu gerçekle yüzleşmenin, çevreciliğin bilimsel önceliklerini değiştireceğini görüşünü savundu.
Araştırmaya göre, 1995 yılında uydularla yapılan gözlemler, yeryüzünün sadece yüzde 17’sinde insan yaşamadığını gösteriyordu. Bu bölümde tarım yapılmıyor, yol yok, geceleri ışık yanmıyor. Yeryüzünün yarısında tarım ve hayvancılık yapılıyor. Deniz ve okyanusların dört bir yanında ticaretle uğraşılıyor. Birçok ekosistem, bu yüzden ya yok oldu ya da değişikliğe uğradı. Araştırmaya imza atanlar, çevrecilerin, bu durum karşısında el değmemiş alanların korunması yerine kalkınma sorunlarıyla ilgilenmesi gerektiği görüşünü ileri sürdü.
Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan 2007 yılı nüfus raporunda, insanlık tarihi boyunca ilk kez 2008’de dünya nüfusunun yarısının kentlerde yaşayacağı bildiriliyor. Londra’da açıklanan raporda, gelecek yıl kentlerde yaşayan nüfusun 3,3 milyar olacağı belirtiliyor. Bu rakamın 2030’da 5 milyar olacağı tahmin edilen raporda, bunun da o yıllardaki dünya nüfusunun yüzde 60’ını teşkil edeceği kaydediliyor. Kırsal kesimden kente göç eden milyarlarca kişinin büyük çoğunluğunu fakirlerin oluşturacağına da dikkat çekilen raporda, kentlere göçün gelişmekte olan ülkelerde, Afrika ve Asya’da dikkat çekici düzeyde olacağı vurgulanıyor. Bu dönemde bu iki kıtada nüfusun ABD ve Çin kadar yani 1,7 milyar artacağı tahmin ediliyor.
|