ANASAYFA

İNSAN DOSTU YUNUS

Yunus, balinanın akrabasıdır. Yunus, balık gibi yaşar ancak balık değildir. Memeliler grubundandır. Sürekli suyun altında yaşayamaz. Arada bir çıkıp nefes alması gerekir. Ama suyun altında insanlardan daha fazla kalabilir. Dünya denizlerinde 33 türü vardır. Bundan başka nehirlerde yaşayan 5 yunus türü daha vardır. Büyüklüğü, türüne göre olur. Boyu bir buçuk metre, ağırlığı 60 kilogram kadar olan yunuslar bulunduğu gibi, boyu 4 metreden, ağırlığı ise 650 kilogramdan fazla olan türleri de bulunur. Erkek yunus, dişi yunustan daha büyüktür. Ortalama ömrü 25- 30 yıldır.

İnsanlar gibi doğum yapar. Hamilelik süresi 10 ay ile bir yıl arasında olur. Suyun içinde doğurur. Doğum yapan dişiye daima bir veya birkaç dişi yunus yardım eder. Yavrunun uzunluğu 75 santim ile 1 metre arası olur. İlk altı ay boyunca anne sütüyle beslenir. Sonra da katı yiyecekler yer. Yavru, beş yıl süresince anneden ayrılmaz. Yunus, çok iyi yüzer. Suyun üzerinde saatte 10 kilometre, suyun altında da saatte 37 kilometre hızla yüzebilir. Kaçarken veya kovalarken bazen hızı 50 kilometreye kadar çıkar. Ortalama olarak 25- 30 metre derinliğe kadar iner. Beyni, insan beyninden büyüktür. Oyun oynamayı ve müzik dinlemeyi sever. Hem kendi içlerinde hem de insanlarla arkadaşlıklar yapar. Köpek ve atlar gibi bazı komutları öğrenebilir. Zeki bir hayvandır.

Yunus, seslere karşı hassastır. Çok yüksek frekanslı sesleri duyabilir. Bu tür seslerle aralarında haberleşir. Bir besin kaynağı ve bir tehlike varsa birbirlerini uyarırlar. Denizlerdeki zehirli atıklar sebebiyle, yaşam alanları azalıyor. Bu yüzden, Karadeniz'deki yunus sayısı çok azaldı. 1946'daki her yüz yunustan sadece biri yaşıyor şimdi Karadeniz'de. Okyanuslardaki balıkçılar da yunuslara zarar veriyor.



                                                                                                                                                              LAZURİ