ANASAYFA

ÇİKOLATA HER DERDE DEVA MI?

Kristof Kolomb ve Hernán Cortés, Orta Amerika'dan Maya ve Azteklerin bir içeceğiyle döndü. Bu içecek, öğütülmüş kakao çekirdeklerinin suya katılmasıyla yapılıyordu. Adı da “çokolatl” idi. Aztek dilindeki anlamı “ekşi, acı içki” idi. Aztekler, bu içkinin içine biber ve diğer baharatları da katıyordu. Bu içki soğuk olarak içiliyordu Aztekler tarafından. İspanyollar, aynı içkiyi şekerli olarak içmeye başladılar. Bu içecek, yaklaşık 100 yıl kadar popüler olmadı. Fransa ve diğer Avrupa ülkeleri bu içkiyi 17. yüzyılda öğrenebildi. Çok aranıyordu. Ancak çok pahalıydı. Bu sebeple de zenginler içebiliyordu onu. 1700'lerde İngilizler bu içeceğe süt kattılar. Tadı değişti. Yumuşak, tatlı ve yenebilir çikolata yapma yöntemi 19. yüzyılda ortaya çıktı. 1876'da İsviçreliler süt ve şekeri çikolataya katarak bugünkü sütlü çikolatayı yaptılar.

Kakao ağacından elde edilen kakaonun Latince adı, “Theobromocacao”dur. Yani; “Tanrıların besini”. Kakao ağacı, Batı Afrika, Batı Hint Adaları ve Güney Amerika’da üretilir. Kakao ağacı dört yaşından sonra meyve vermeye başlar. Boyu 4- 10 metredir. Ağaç yılda iki defa ürün verir. Gövdeye veya ana dallara yakın olan yerlerde yetişen meyve, olgunlaştığı zaman uzunluğu yaklaşık 35 santim olur. Bir meyvenin içinde yaklaşık 2,5 santim boyunda 20- 40 çekirdek bulunur. Çekirdekler birkaç gün mayalanmaya bırakılır. Sonra güneşte kurutulur. Böylece çekirdekler fabrikada işlenmeye hazır olur. Kakao çekirdekleri önce fabrikada temizlenir. Sonra da kavrulur ve öğütülür. Macun gibi bir sıvı olur. Bu sıvı çikolata yapmak için kullanılır.

Kavrulmuş kakao parçaları şekere katılır. Bir kapta ağır silindirlerin yardımıyla hamur haline getirilir. Bu hamurla çikolata tabakalarına yapılır. Bu tabakalara, kakao yağı katılarak yumuşatılır. Sonra da dikdörtgen oluklu bir makine koyulur. Oluklar içindeki silindirlerin yardımıyla çikolata yumuşak olur. Sonunda sıvıya dönüşen çikolata kalıplara dökülür. Soğutulur. Katılaşan çikolatayı kalıptan çıkarmak için kalıp biraz ısıtılır. Sütlü çikolata; inek sütünden süttozu, vanilya ile başka tat ve koku veren maddeler eklenerek yapılır.



                                                                                                                                                              LAZURİ