ANASAYFA

AKCİĞER ENFEKSİYONU ZATÜRRE

Zatürre (Pnömoni), kış mevsiminde artış gösteren bir veya birkaç akciğer lobunun iltihaplanması şeklinde ortaya çıkan, küçük çocuklarda, ileri yaştakilerde ve kronik bir hastalığı bulunan kişilerde daha ağır seyreden ve bazen ölümle sonuçlanabilen ateşli bir akciğer hastalığıdır. Bu hastalıkta akciğerlerde bulunan hava kesecikleri iltihabi bir sıvıyla dolar. Akciğerlerin görevi olan oksijen alış veriş fonksiyonu bozulur ve bu nedenle kanda oksijen düzeyi azalır.

İltihaplanmaya virüs, bakteri veya mantar gibi mikroorganizmalar sebep olmaktadır. Zatürreye yol açan otuzun üzerinde mikroorganizma kişiden kişiye, bir iki metrelik mesafelerden yakın temas sonucu bulaşır. Hastalığın sağlıklı kişilere bulaşması, öksürük, aksırık ya da hasta kişilerin konuşması sırasında havaya yayılan damlacıkların doğrudan solunması yoluyla gerçekleşir. Ayrıca alkol, uyuşturucu maddeler, sigara ve kötü hayat şartları, ağır geçen grip hastalığı zatürreye ortam hazırlayan faktörlerdir. Genellikle kızamık, boğmaca, grip, difteri, suçiçeği, tifo ve çeşitli bakteri enfeksiyonları ya da vücudu aşın ölçüde zayıf düşüren hastalıkların seyri sırasında ortaya çıkar.

Zatürre tanısı; fiziki muayene, klasik zatürre belirtilerinin görülmesi, akciğer filmi, balgam kültürü, tam kan tetkiki vb. ile konur. Zatürrenin belirtileri arasında; yüksek ateş, titreme, sarı veya yeşil renkte balgam çıkarma, pas renginde olan koyu kırmızımsı kıvamlı balgam, göğüs ağrısı, kuru ve hırıltılı öksürük, soluk alındığı zaman sırta çivi batırılıyormuş gibi ağrı hissi, şiddetli baş ağrısı, şiddetli bir titremenin ardından ateş yükselmesi, şuur kaybı, yorgunluk, önde meme bölgesi ve arkada ise kürek kemiğinin ucunda duyulan ağrı, solunum hareketleri ve öksürüğe bağlı olarak şiddetlenen göğüs ağrısı, kas ağrısı, iştah azalması, dalgınlık, algılama bozuklukları, dudaklarda oluşan uçuklar, halsizlik, aşırı susama, hızlı solunum, bayılacak gibi olma, baş dönmesi, yüzde şişme, boğaz ağrısı, yan ağrısı, kuru ve beyaz dil, dudaklarda mavileşme, miktarı azalmış ve bekletildiğinde açık renk tortu bırakan idrar, koma sayılabilir.

Zatürre tedavisinde; antibiyotikler, yatak istirahati, ateş düşürücüler, öksürük kesici ilaçlar, oksijen alınması, su kaybını karşılayacak ölçüde sıvı alınması, bol vitaminli ve yüksek kalorili diyet, hastanın çok iyi beslenmesi gibi ilaç ve yöntemler kullanılır. Zatürreden korunmak için; temizliğe dikkat edilmeli, aşı yaptırılmalı, sigara içilmemeli, alkolden kaçınılmalı, vitamin ve mineraller düzenli alınmalı, zararlı alışkanlıklardan uzak kalarak düzenli bir hayat yaşanmalıdır.



                                                                                                                                                              LAZURİ