ANASAYFA

İNSAFSIZ SİVRİSİNEK

İnsafsız sivrisinek, kan emerek beslenir. Mükemmel bir pompalama mekanizmasına sahiptir. Başının içi, tümüyle kaslarla kaplıdır. Bu kaslar boşluk şeklinde dizayn edilmiştir. Bu kaslar kasılıp gevşediğinde sineğin borusunun iki ucu arasında 1-2 atmosferlik basınç farkı oluşur. Kan saniyede 5 metrelik bir hızla yükselmeye başlar. Bu yüksek akış hızına rağmen, sivrisineğin borusunda da başka herhangi bir dokusunda da tahribat ve çatlama olmaz. Çünkü tüm dokular bu basınca dayanacak bir yapıdadır. Sivrisinek, vücutlarının altı katı kan emer. Bu, 15 dakikada 300 mikrolitre kandır. Bu, bir insanın aynı süre içinde 200 litre su içmesine eşittir. Sivrisineğin üç bölümü vardır: baş, göğüs ve karın. Başının iki tarafında antenleri vardır. Erkek sivrisinek, dişileri kanat çırpmalarından tanır. Göğüs bölümünde kanatları ve üç çift ayağı vardır. Karnı da, onlara kendi ağırlığından fazla kan emme imkânı vermek için esnek bir deriye sahiptir. Karnı şişer, ancak patlamaz.

Sivrisineğin, beslenmek için şekere ihtiyacı vardır. Bu şekeri de bitki ve meyve sularından alır. Kana ise sadece ihtiyaç duyar. Bizi ısıran dişidir. Çünkü yumurta üretir. Bunun için de kana ihtiyacı vardır. Cildimize en yakın olan damarı bulur. Sonra alt ve üst çene yardımıyla altı bıçaktan oluşan kesme sistemleriyle derimizi derinlemesine keser. Bu bıçaklardan birinden akıtılan sıvı dokuları uyuşturur. Aynı zamanda kanın pıhtılaşmasını engeller. Kanın, dişi sivrisineğin karnına doluşuna yardımcı olur. Sivrisinek işini bitirdikten sonra da derimize bir sıvı akıtır. Bu sıvı kaşıntı hissi verir. Şişliğe de sebep olabilir. Sivrisinek, kan taşıdığı için hastalık bulaştırma riski vardır. Sıtmanın da sebebi olabilir.

Bazı araştırmalara göre, ter kokumuz ve yağ asidi karışımımız, sivrisinekleri bize çekiyor. Bazı araştırmacılara göre ise, yüksek sesle ve el kol hareketi yaparak konuşmak sivrisineği çekiyor. Bir başka görüşe göre ise, yüksek kolestrol ve pheromone hormonu sivrisineği çekiyor. Bu iddialara rağmen, sivrisineğin kime niçin yanaştığını yalnızca sivrisinek biliyor. Sivrisinek, nem, koku, sıcaklık ve gaz dedektörleriyle yüklüdür. Sivrisinek de tüm böcekler gibi soğukkanlıdır. Vücut sıcaklığı bulunduğu ortamla beraber değişir. Bu yüzden de kışın genel olarak kış uykusuna yatar.



                                                                                                                                                              LAZURİ