ANASAYFA

KOSOVA, SIRBİSTAN'DAN KURTULDU!

Eski Yugoslavya'nın dağılma sürecinin son halkası olan Kosova, ABD ile AB'nin desteği ile BM kararı olmaksızın tek taraflı bağımsızlık ilan etti. 1989 yılında Sırp lider Slobodan Miloşeviç faşizminin bumerang etkisi yarattığı Kosova, 1999 yılındaki NATO harekâtı sonrası 1244 sayılı BM kararıyla Sırbistan'ın özerk bölgesi olarak BM mandasına (UNMIK) geçmişti. Ancak ABD ile AB'nin Kosova'nın bağımsızlığı planı, Sırbistan tarafından reddedilip Rusya'nın muhalefetini aşamadığından BM kararına dönüşemedi. Moskova ile Belgrat'ın 'ahlâksızlık, yasadışılık, çifte standart' itirazları eşliğinde ilan edilen bağımsızlık, Arnavutlara bayram yaptırırken, Sırplara isyanla karışık matem yaşattı. 1998-1999 savaşında yer almış bin eski üniformalı Sırp askeri, 'Kosova'yı vermeyeceğiz', 'Kosova Sırbistan'ın kalbidir' sloganlarıyla Kosova sınırını geçmeye çalıştı. Sırbistan Başbakanı Voyislav Koştunitsa, “Bu şiddetin sorumlusu olan ABD Başkanı ve Avrupalı takipçileri sadece Sırp tarihine değil dünya düzeninin temeli olan uluslararası hukukun tarihine de kara harflerle yazılacak” şeklinde tepkisini gösterdi.

Kosovalı Arnavutların bağımsızlık hayalini gerçekleştirmek, 1990'larda Belgrad'a karşı savaşmış Kosova Kurtuluş Ordusunun (UÇK) 'yılan' lakaplı lideriyken Kasım ayında Başbakan seçilen Haşim Taçi'ye nasip oldu. Taçi'nin olağanüstü toplantıya çağırdığı Meclis oturumuna Sırplar katılmazken, Arnavut vekillerin oy birliğiyle kabul edilen bağımsızlık bildirisini okuyan Taçi, “Kosova'yı bağımsız ve egemen bir devlet ilan ediyoruz. Kosova, bir daha asla Belgrat tarafından yönetilmeyecek” dedi. Bildiride: “Kosova barış ve istikrara sadık olacak. Kosova, BM Temsilcisi Martti Ahtisaari'nin 'uluslararası himayeli bağımsızlık' planı temelinde kuruldu. Demokratik, laik, çok etnili bir toplumdur. Kültürel ve dini mirası garantiye alır. AB'nin sivil (EULEX) ve NATO askeri varlığını memnuniyetle karşılar. Bağımsızlıkla, uluslararası sorumluluklarını üstleniyor, komşularıyla iyi ilişkiler yürüteceğini beyan ediyor, komşularının sınırlarını garantiye alıyor, sorunların çözümünde şiddetten uzak duruyor.” denildi.

Kosova’nın ulusal bayrağında, mavi zemin üzerinde sarıya boyalı Kosova haritası ve ülkede yaşayan Arnavut, Sırp, Boşnak, Makedon, Bulgar ve Türkleri temsilen altı beyaz yıldız yer alıyor. Kosova’nın bağımsızlığını bugüne kadar; ABD, Afganistan, Almanya, Arnavutluk, Avusturya, Avustralya, Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, İngiltere, İtalya, İrlanda Cumhuriyeti, İsveç, Macaristan, Polonya, Türkiye, Estonya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Slovenya, Senegal, Malezya, Peru, Kosta Rika tanıdı. Başta Sırbistan ve Rusya olmak üzere; Gürcüstan, Moldova, Azerbaycan, Romanya, Yunanistan, Kıbrıs Cumhuriyeti, İspanya, Slovakya, Vietnam ise tanımayacağını duyurdu.



                                                                                                                                                              LAZURİ