ANASAYFA

TARİHÎ İSTANBUL'UN YEDİ TEPESİ

İstanbul Belediyesinin amblemindeki yedi küçük üçgen, üzerinde şehrin kurulduğu tepelerin simgesidir. Herkes yedi tepeden söz eder, ama bu tepeleri bilen çok azdır. İstanbul'un simgesi olmuş bu tepeler, şehrin surlarla çevrili Konstantiniye (Constantinople) olarak bilinen en eski bölümünde yer alır. Eski Roma yedi tepe üzerinde bulunduğu gibi, Yeni Roma olarak kurulan İstanbul da yedi tepesi ile ün yapmıştır. Bu tepeler şunlardır:

1. Sarayburnu tepesi: İstanbul’un ilk kurulduğu bölgedir. Eskiden Hipodrom ve Akropolün bulunduğu bugünkü Sultanahmet yakınındaki bölgedir. Sarayburnu’na hakim bu bölgede Topkapı sarayından başka Sultanahmet camii ve Ayasofya müzesi de burada bulunur. Sarayın orta bahçesini iç bahçeye bağlayan Akağalar Kapısı (Babü's Sa'ade) işaret olarak kabul edilir.

2. Nuruosmaniye tepesi: Çemberlitaş ve Nuruosmaniye camiinin bulunduğu tepedir. Cağaloğlu’nda Kapalıçarşı ile Babıali'yi birbirine bağlayan Nuruosmaniye tepesinde, I. Mahmut devrinde 1748’de başlayan ve III. Osman devrinde 1755’de biten ve bulunduğu semte ismini veren Nuruosmaniye camii bulunur. Caminin külliyesi içinde Nuruosmaniye tepesinin işaretli olduğuna inanılan dikilitaş bulunmaktadır. Çemberlitaş sütunu, Beyazıt’tan Sultanahmet’e giden Divanyolu caddesi üzerindeki bulunur. Bu bölgedeki en önemli Osmanlı dönemi yapısı Nurosmaniye camiidir. Bu bölgede Bizans döneminde Konstantin korumu bulunuyordu.

3. Beyazıt tepesi: II. Mehmet'in ilk haremini kurduğu meydan olan Beyazıt tepesi Beyazıt semtindedir. Bu alanda, İstanbul Üniversitesi ve II. Beyazıt döneminde 1505’de yaptırılan Beyazıt camii bulunur. Beyazıt kulesi (İtfaiye kulesi), İstanbul Üniversitesi kampüsü içindedir. Bu tepedeki diğer önemli yapı Süleymaniye camiidir.

4. Fatih tepesi: II. Mehmet’in 1470’de yaptırdığı Fatih camii ve Fatih türbesinin bulunduğu tepedir. O zamandan kalan tek sütun Fevzipaşa caddesi üzerinde Fatih PTT karşısındaki boş arazide bulunmaktadır. Bu sütunun IV. tepeyi işaret ettiğine inanılır. Fatih semtinin merkezinde bulunan Fatih camii ve külliyesi bu tepenin en önemli yapısıdır. Zeyrek kilise camisi de bu tepededir.

5. Sultanselim tepesi: Fatih ilçesinin Çarşamba semtinde bulunan tepedir. Sultanselim camii ve külliyesi içinde Yavuz Sultan Selimin türbesi bulunmaktadır. Fethiye camii (Eski, Maria Pamakaristos kilisesi) de bu tepededir. Bizans dönemi Bonos sarnıcı da buradadır. Bundan başka Rum Lisesi, Fener Patrikhanesi de bu tepededir.

6. Edirnekapı tepesi: Bizans İmparatoru Konstantin'in karargâhı Tekfur sarayının bulunduğu tepedir. İstanbul’un en yüksek tepesi olarak bilinir. Mihrimah Sultan Camii buradadır. Ayrıca, Kariye müzesi de bu bölgededir.

7. Davutpaşa tepesi: Konstantin’in karargâhı olan Tekfur sarayını en iyi gören tepedir. Çapa, Cerrahpaşa, Haseki külliyesi, Samatya, Altımermer ve Makios sarnıcı (Çukurbostan ) bu tepededir. Bu tepe Aksaray ile Topkapı surları arasında kalan bölgedir. Bu bölgeye yakın yerde Arcadius sütunu vardır.

Bunlardan başka, surların dışında kalan ünlü tepeler şunlardır: Beykoz’da Yuşa tepesi; Rumelihisarı’nda Şehitlik tepesi; Sarıyer’de Maden tepesi; Paşabahçe’de Karlıtepe; Beyoğlu’nda Tepebaşı ve Fetihtepe; Şişli’de Hürriyet tepesi, Gayrettepe, Esentepe, Kuştepe; Kâğıthane’de Nurtepe, Şirintepe, Seyrantepe, Gültepe, Çeliktepe; Kadıköy’de Fikirtepe, Göztepe; Üsküdar’da İcadiye tepesi, Sultantepe, Nakkaştepe, Büyük Çamlıca tepesi ve Küçük Çamlıca tepesi.



                                                                                                                                                              LAZURİ