ANASAYFA

LÜKÜS HAYAT OPERETİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrolarının 20 yılı aşan bir süredir sahnelediği "Lüküs Hayat Opereti", Türk tiyatro tarihinin önemli bir kilometre taşıdır. 1930’larda Ekrem Reşit Rey’in metnini yazdığı ve Cemal Reşit Rey'in müziklerini bestelediği “Lüküs Hayat Opereti”, Cumhuriyet sonrası yanlış anlaşılan batılılaşma ve sonradan görme insanların gülünç durumları anlatıyor. “Lüküs Hayat Opereti”, Türkiye'nin batılılaşma serüvenine komik ve ironik bir pencereden bakıyor. Operet, Boğaz kıyısındaki yalılardan Beyoğlu'ndaki apartmanlara, maddi sıkıntı içinde olduğu halde, eğlence hayatı içinde kaybolan bir aile ve çevresindeki insanların birbirlerini nasıl kandırmaya çalıştıklarını anlatıyor. Rıza ile Fıstık ise, küçük hırsızlıklarla geçinen iki kafadardır. Bir gece, bir zengin evine girerler. Ne var ki evde kıyafet balosu vardır. Hiç kimse onlardan şüphelenmez. Onların hırsız olduğunu anlamazlar. Resmen ispat edilemiyor ancak bu operetin tamamını veya bir kısmını şair Nazım Hikmet'in para kazanmak için yazdığı da söyleniyor.

1933'te Hazım Körmükçü, Bedia Muvahhit’in de içinde bulunduğu bir kadro tarafından sahnelenen operet, 1946'ya kadar büyük bir sevgi ile devam eder. 1950’de rejisör Lütfi Akad, Rıza rolünü, Settar Körmükçü’nün oynadığı bir filmi de çeker. 1963 yılında Muammer Karaca tarafından da sahnelenir. Haldun Dormen ve Gencay Gürün'ün 1984 yılında tekrar sahnelediği operet, 20 yılı aşkın bir süredir İstanbul Şehir Tiyatrolarında kapalı gişe olarak oynanıyor. TRT, “Lüküs Hayat Operet”ini filme çekti ve arşive kaldırıldı. Operet dört bölüm halinde yayınlandı bu televizyon kuruluşunda. Panellere de konu olan operet; Yunanistan, Yugoslavya, KKTC, Gürcistan, Azerbaycan ve Almanya’da da sergilendi. Operet; İzmir, Ankara, Denizli, Bursa, Eskişehir, Antalya, Kocaeli, Adana, Trabzon, Malatya, Diyarbakır ve Konya’ya turneye gitti.

İstanbul Şehir Tiyatrosu “Lüküs Hayat Opereti”nin künyesi şöyle: Yazan: Ekrem Reşit Rey; Besteci: Cemal Reşit Rey; Yöneten: Haldun Dormen; Dekor tasarımı: Nilgün Gürkan; Kostüm tasarımı: Canan Göknil; Orkestra düzenleme: Esin Engin; Müzik: Önder Bali; Koreografi: Selçuk Borak; Oynayanlar: Zihni Göktay, Funda Postacı, Ali Berge, Şenay Saçbüker, Sezai Aydın, Aslı Seçkin, Ali Karagöz, Oya Palay, Bilge Zobu, Sibel Topaloğlu, Savaş Barutçu, Vildan Türkbaş, Yavuz Şeker, Betül Kızılok, Güneş Han, Selçuk Yüksel, Emrah Özertem, Kutay Kırşehirlioğlu, Caner Çandarlı, Kosta Kortidis, Melahat Abbasova, Defne Gürmen.



                                                                                                                                                              LAZURİ