ANASAYFA

KATALUNYA ÖZERK BÖLGESİ

Katalunya, İspanya'nın kuzeydoğusunda bulunan özerk bir bölgedir. Akdeniz boyunca 580 km sahili vardır. Yüzölçümü 32.114 km² olan bölgenin başkenti, Barselona’dır. Bölgenin nüfusu 7.135.000 kişidir ve bu nüfusun yaklaşık % 13'ünü yabancı göçmenler oluşturur. Bölgenin resmi dilleri Katalanca, İspanyolca ve Aranesecedir. Aranese dili, Aran vadisinde yaklaşık 7 bin kişi tarafından konuşulur ve Oksitancanın bir lehçesidir. İspanya'yı oluşturan 17 özerk bölgeden biri olan Katalunya, ülkenin en zengin bölgelerinden biridir. İspanya'daki üretimin % 19'unun yapıldığı Katalunya'da kişi başına düşen milli gelir de ülke ortalamasının % 20 üzerinde yani 26.550 dolardır. 20. yüzyılın başlarında elde ettiği özerkliği General Franco iktidarıyla kaybeden Katalunya, 1979 yılında düzenlenen referandumla kısmi özerkliğe yeniden kavuştu. Katalunya’nın yeni statüsü, Aralık 2005'te Katalunya parlamentosunda % 90'ın üzerinde bir oranla kabul edildi ve daha sonra yapılan bazı değişikliklerle İspanyol Meclisi ve Senatosunda da onaylandı.

Katalunya'da, özerk yönetimin yetkilerini artırarak Katalanları "İspanya içinde bir ulus" ilan eden yeni statü ise, 18.06.2006 tarihli referandumla kabul edildi. Yeni statüye göre; Katalan özerk yönetimi, vergi gelirlerinin kullanımında daha fazla söz sahibi olacak. Limanlar ve havalimanlarının kontrolü büyük ölçüde özerk yönetime verilecek. Katalunya bölgesinde Katalanca öğrenme zorunluluğu getirilecek. İspanya ile Katalunya arasındaki ilişkilerin istikrarlı bir şekilde geliştirilmesi için bir komisyon oluşturulacak. Katalunya Yüksek Mahkemesinin yasal hakları artırılarak, Adli Güç Genel Konseyi adlı bir organ oluşturulacak. Katalunya içinde çalışan göçmenlerin hakları özerk yönetim tarafından belirlenecek. Bölgenin ekonomik çıkarları ve rekabetinde Katalunya, AB ile ilişkilerde bulunacak.

İspanya’da iktidarda bulunan Sosyalist Parti ile Katalunya Sosyalist Partisinin desteklediği plana, muhafazakâr Halk Partisi ve Katalunya'daki radikal ayrılıkçı Katalan Cumhuriyetçi Solu karşı çıktı. Halk Partisi, Katalanların özerkliğinin artırılmasının "İspanya için sonun başlangıcı" olacağını ve "ülkenin Balkanlaşacağını" savundu. Halk Partisi tarafından sert bir şekilde eleştirilen statü, aynı zamanda İspanyol ordusu içinde de tartışmalar yarattı. Katalan Cumhuriyetçi Solu ise, referandumla kabul edilen statü ile Katalunya'ya verilen özerklik haklarını yeterli bulmuyor ve Katalunya’nın tam bağımsızlığını istiyor.



                                                                                                                                                              LAZURİ