ANASAYFA

MUSTAFA KEMAL'İN BİLİNMEYEN KİTAPLARI

Mustafa Kemal Atatürk, “Nutuk” (1927) adlı kitabıyla bilinir. Ancak; o kitabından başka kitapları da vardır: “Vatandaş İçin Medeni Bilgiler” (1930), “Geometri Kitabı” (1937). Bundan başka, İkinci Meşrutiyet'in 23 Temmuz 1908 tarihinde ilânında genç bir subay olarak askerlik üzerine yoğunlaşan Mustafa Kemal’in hazırladığı başka kitaplarının da bulunduğu hiç bilinmez. Bu kitaplarının adları şöyle: “Takımın Muharebe Eğitimi”, “Cumalı Ordugâhı”, “Tâbiye Tatbikat Seyahatı”, “Bölüğün Muharebe Talimi”, “Zabit ve Kumandan ile Hasbihal”, “Tabiye Meselesinin Halli ve Emirlerin Sureti Tahririne Dair Nesayih”.

“Takımın Muharebe Eğitimi”: Bu kitap, Berlin Askeri Üniversitesi müdürlerinden General Litzmann'ın “Seferber Mevcudunda Takım, Bölük ve Taburun Muharebe Talimleri” adlı eserinin ilk bölümüdür. Mustafa Kemal tarafından Almanca'dan Osmanlıcaya çevrilmiştir. Asır matbaası tarafından, 1908’de Selanik’te yayınlanan kitap 64 sayfa.

“Cumalı Ordugâhı”: Cumalı Ordugâhı, Osmanlı ülkesinin Makedonya bölgesinde, Köprülü - İştip yolu üzerindeydi. Bu ordugâhta, 30 Ağustos- 8 Eylül 1909 arasında süvari tugayına eğitim ve manevra yaptırılmıştı. Genç bir subay olarak bu manevraya katılan Mustafa Kemal, bu kitabı yazmıştır. Kitapta; süvari bölük, alay, tugay eğitim ve manevralarını anlatır. Kitap, bu askerî manevra sırasında yazılan not ve 7 krokiden oluşuyor. 1909‘de Selanik’te yayınlanan kitap 39 sayfa.

”Tabiye Tatbikat ve Seyahati”: Bu kitapta, bir muharebeyi sevk ve idarede belirli kuralların olamadığı anlatılır. Ayrıca, komutan olan kişinin nitelikleri üzerine de bilgi verilir. 1911’de Selanik'te yayımlanan kitap 40 sayfa.

“Bölüğün Muharebe Talimi”: Mustafa Kemal’in General Litzman’dan çevirdiği bir kitaptır. Meskûn yerlerde muharebe, savunma ve taarruz gibi konularda bilgi veriyor. İstanbul’da 1912’de yayınlanan kitap, 74 sayfa.

“Zabit ve Kumandan ile Hasbihal”: Bu kitabı, Nuri Conker'in 1914 tarihli “Zabit ve Kumandan (Subay ve Komutan)” adlı kitabı desteklemek için yazmıştır Mustafa Kemal. İstanbul’da, 1918’de yayınlanan kitap, 32 sayfa.

“Tabiye Meselesinin Halli ve Emirlerin Sureti Tahririne Dair Nesayih”: Bütün ast birlik komutanlarını emirlerin yazılması ve incelenmesi konusunda bilgilendirmek amacıyla yazılmıştır. Bu ince kitap, 1916’da Edirne’de yayınlanmıştır.



                                                                                                                                                              LAZURİ