KEŞANLI ALİ DESTANI OPERETİ
Gülriz Sururi ve Engin Cezzar tarafından uzunca bir süre sahnelenen oyun, Türk tiyatrosunun kilometre taşlarından bir tanesidir. Keşanlı Ali Destanı, TRT’ye dizi ve sinemaya da filmi olarak çekilmiştir. Cumhuriyetin ilk yıllarından Demokrat Parti dönemine kadar bütün süreçler doğrudan ve eleştirel bir bakışla komedi tarzında yorumlanıyor. Oyun, Türkiye ve yurtdışında birçok tiyatro grubu tarafından birçok defa sergilenmiştir.
Oyunun konusu şöyle: Ali, Sineklidağ’da yaşar. Zilha’yı çok sever. Bir gün Zilha’nın amcası öldürülür. Katilin Ali olduğu duyurulur. Ama değildir. Zilha’nın amcası, mahallenin belalılarından biridir. Garibanlardan haraç toplar. Kimse onu sevmez. Ali suçsuzdur. Ancak ispatlayamaz. Mahallenin belâlısını öldürdü diye herkes Ali’yi sever. Mahallede adı çıkar. Hapishaneden çıktığı gün, mahalle halkı onun için büyük bir karşılama töreni hazırlar. Bir süre sonra seçim yapılır. Ali muhtar seçilir. Kısa sürede mahallede çok şey değişir. Kimse haraç toplayamaz. Mahalle bir düzene girer. Ne var ki; Zilha, amcasını öldüren Ali’ye hiç yüz vermez. Ali’yi sevmeyen kişiler yavaş yavaş ortaya çıkar. Onu yok etmenin yollarını ararlar. Zengin biri olan Bülent bir gün mahalleye gelir. Orada işi vardır. Zilha’yı görür. Çok şaşırır. Çünkü eski eşi Nevvare’ye çok benzer. Nevvare; kızı ve Bülent’i terk etmiştir. Kızı da Zilha’yı sever. Bu sebeple; Bülent, Zilha’yı evinde çalıştırmaya başlar. Zilha’yı evine götürür. Ali buna çok sinirlenir. Zilha’yı Bülent’in evinden almaya gider. Ancak Bülent’in eski eşi Nevvare, evini çok özler ve geri döner. Ali, Zilha diye yanlışlıkla Nevvare’yi kaçırır. Sonra, onun Zilha olmadığını anlar. Zilha’nın amcasının gerçek katili Cafer ortaya çıkar. Eski düzeni özleyen haramzadeler, Cafer’den Ali’yi öldürmesini ister. Sonunda işi anlayan Zilha, Ali’ye döner. Barışırlar. Mutlu bir hayatları olacağına inanırlar. Fakat zalim Cafer, Ali’yi öldürmekte kararlıdır. Ali’nin evinin önüne gelir ve onun evden çıkmasını ister. Ali evden çıkarken, Cafer ateş eder. Ali vurulur. Acı ile Cafer’in silahını tutar ve Cafer’i öldürür. Ali gerçekten katil olur. Yine hapishaneye döner.
İstanbul Şehir Tiyatrosunun sergilediği oyunun künyesi şöyle: Türü: Müzikli oyun, Yazan: Haldun Taner, Yöneten: Yücel Erten, Müzik: Yalçın Tura, Müzik direktörü: Çiğdem Erken, Koreografi: Nasuh Barın, Koreografi asistanı: Yasemin Gezgin, Dekor tasarımı: Ayhan Doğan, Kostüm tasarımı: Ayşen Aktengiz Bayraşlı, Dramaturg: Dilek Tekintaş, Işık tasarımı: Mehmet Fatih Haroğlu, Yardımcı yönetmen: Rozet Hubeş, Asistanlar: Çağrı Hün, Aslı Aybars, U. Arda Aydın, Çağlar Yiğitoğulları; Oyuncular: Engin Alkan (Keşanlı Ali), Tuğrul Arsever (Çakal Rüstem), Can Ertuğrul (Hidayet), Hikmet Körmükçü (Şerif Abla), Murat Garibağaoğlu (İzmarit Nuri), Berna Oğuzutku Demirer (Hafize), Serdar Orçin (Temel), Münir Kutluğ (Derviş Dayı), Hakan Arlı (Beşvakit Niyazi), Meriç Benlioğlu (Zilha/ Nevvare), Osman Gidişoğlu (Şişman Polis), Ali Gökmen Altuğ (Zayıf Polis), Çağlar Yiğitoğulları (Teke Kazım), Eraslan Sağlam (Kürt Sabri), Savaş Barutçu (Sipsi Selim), U. Arda Aydın (Gazeteci), Sükan Kahraman (İhya Onaran), Tuğrul Arsever (Sarhoş Rasih), Çağrı Hün (Bir Kadın), Rozet Hubeş (Madam Olga), Ali Gökmen Altuğ (Şoför), Ceren Kaçar (Filiz Onaran), Çağlar Yiğitoğulları (Bülent Onaran), U. Arda Aydın (Profesör), Ertuğrul Postoğlu (Politikacı), Aslı Aybars (Suhandan Gülperi), Sanem Özcan (Nevvare), Eraslan Sağlam (Tarçınzade Ahsen), İskender Bağcılar (Manyak Cafer) Kondulular ve Zenginler: U. Arda Aydın- Ertuğrul Postoğlu, İskender Bağcılar- Çiğdem Gürel, Tuğrul Arsever- Eraslan Sağlam, Çağlar Yiğitoğulları- Aslı Aybars, Çağrı Hün- Özge Midilli, Volkan Ayhan- Reyhan Karasu, Sanem Özcan- Serkan Bacak, Murat Güreç- Murat Üzen, Hamit Erentürk- Ali Gökmen Altuğ, Sükan Kahraman- Kahraman Acehan.
1965 yılında filmi de çekilen eserin kadrosu ise şöyle: Yönetmen ve senaryo: Atıf Yılmaz, Yapımcı: Menduh Ün, Görüntü yönetmeni: Çetin Gürtop, Müzik: Yalçın Tura,
Oyuncular: Fikret Hakan, Fatma Girik, Hayati Hamzaoğlu, Mualla Sürer, Feridun Çölgeçen, Hüseyin Baradan, Danyal Topatan, Aydemir Akbaş, Orhan Elmas, Sami Hazinses, Senih Orkan,Yapımevi (şirket): Gün Film. Ödülleri: 2. İzmir Film Şenliğinde (1965) “Keşanlı Ali Destanı” “en başarılı ikinci film”, Yalçın Tura “en başarılı müzik”, Fikret Hakan “en başarılı erkek oyuncu” seçildi. Ayrıca 2. Antalya Film Şenliğinde (1965) “en başarılı ikinci film”, Atıf Yılmaz “en başarılı yönetmen”, Fatma Girik “en başarılı kadın oyuncu” seçildi.
|