ANASAYFA

TARİHÎ "APSİLYA VE TSABAL"

Asyayın ve organizasyon, 2001 yılında İstanbul’da, tarih dizisinin üçüncü kitabı olarak antikçağ Abhaz boylarından Apsilyalıları konu edinen, Apsilya ve Tsabal adlı eseri yayımladı. Papa-pha Mahinur Tuna tarafından hazırlanan kitabın redaksiyonu Liy-pha Gül Yılmaz tarafından yapıldı. Kitabın içeriği; Önsöz, Giriş, Apsilya ve Tsabal’ın tarihçesi, Tsabal kültürü ve kazılar, Tsabal’dan göç, 1867 yılında Dal ve Tsabal’dan ayrılan Abhaz ailelerinin listesi, 1867 yılında Bzıp, Guma, Abjıwaa, Sohum ve Gulrıpş’tan ayrılan Abhazlar, Diyasporada Tsabal konularından oluşuyor.

Kitabın iç kapağında; “Tsabal, Apsilyalıların sanat ve kültür merkezi olduğu kadar ekonomik, politik ve dini merkeziydi. Tsabal, bugünkü Abhazya’nın merkezini oluşturan stratejik öneme sahip bir bölgeydi. Bizans ve Roma kaynaklarına göre; Yeni Afon’dan Oçamçıra’ya kadar uzanan sahil şeridi ile Kafkas sıradağlarının dağlık bölgelerini kapsayan Marıkhu ve Kolhor vadileri arasında kalan ve Abhazya’nın ilk politik ve kültürel merkezi olan Tsabal, antikçağda Apsilya’nın başkenti idi. Ortaçağa doğru bu merkez Sohum’a kaydı. Abhazya’nın devletleşme süreci içinde ilk politik merkez olma özelliği taşıyan Tsabal, aynı zamanda en göz kamaştırıcı yörelerden de biriydi. Burada yapılan arkeolojik kazılar; Apsilya adının yüksek tepelerde, kırık dökük kale duvarları arasında rastlantı sonucu bulunan seramik parçalarının çok ötesinde antik bir kültürel zenginliğe sahip olduğunu ortaya çıkardı” denilmektedir.

Kitabın arka kapağında ise; “Apsil adına ilk kez, MÖ 2000 yılının sonlarına doğru Asur Kralı I. Tiglat Palasar'a ait tabletlerde 'Abeşla' olarak rastlandığını belirten bilim adamları, 'Abeşla' adlı antik halkın Apsillerin ataları olduğunu ve antikçağ yazarlarının MS I. yüzyıldan itibaren Apsilya'dan sıkça söz ettiklerini kaydetmektedir. Apsiller Kodor boğazı çevresine yerleşmişlerdir. Toprakları Kodor ırmağı boyunca uzanan Apsilya'da çok sayıda kale vardır. Bunlardan biri yağmacı kabilelerin taarruzlarından korunmak için Kodor ırmağı yakınındaki tepelerden birine inşa edilmiştir. Bu kalenin adına Tsiblin, yani Tsabal kalesi denir” diye yazmaktadır.

Edinme telefonu: 0216 345 36 96



                                                                                                                                                              LAZURİ