ANASAYFA

AKTÖR ROBERT STURUA

Tiyatro ve film yönetmeni Robert Sturua, 31 Temmuz 1938’de doğdu. Breht, Şekspir, Çehov’un oyunlarını özgün sahnelemesiyle bütün dünyada uluslararası bir üne sahip oldu. Robert Sturua, sanatçı bir ailede dünyaya geldi. Babası Robert İvanoviç Sturua tanınmış bir ressamdı. Tabloları süresiz olarak Tiflis Sanat Müzesinde gösterimdedir. Robert Sturua, Dudana Kveselava ile evlidir. Kendisi tarihçi ve sanatçıdır. Bayan Dudana, Mikhail Kveselava’nın kızıdır. Kendisi ünlü bir filolog, yazar ve filozof olup, Nunberg davaları sırasında tercümanlık yapmıştır.

Robert Sturua, Mikhail Tumanişvilinin altında, Tiflis Devlet Tiyatro Enstitüsünde çalışmıştır. Eğitimini 1961’de tamamladı. 1979‘da baş direktör ve 1982’de artistik baş direktör olduğu Şota Rustaveli Tiyatrosu’nda ilk kariyerine başlamıştır. Robert Sturua’nın ilk başarısı, Arthur Miller’in eseri “Salem’in Davası” ile 1965’de gerçekleşti (orjinal başlığı: The Crucibles). Daha sonra, Robert Sturua, Breht’in “Kafkas Tebeşir Dairesi”ni (1975), 3. Richard’ı (Londra ve Edinburg, 1979- 1980) ve Kral Lear’i (New York, 1990) sahneledi. “3. Richard” ve “Kral Lear” ile Şekspiryen tiyatroyu paradoksal olarak sahnelediği için Robert Sturua’nın adı duyuldu. Şekspir’in 37 eserinden 17’sini sahneledi. “Hamlet” (1986) Riverside Studio için Londra’da sahnelendi. Alan Rickman’ın Hamlet rolünü canlandırdı. Bu, Uluslararası Şekspir Derneği tarafından son 50 yılın en iyi Şekspir yorumu olarak değerlendirildi.

Robert Sturua’nın çalışmaları 1990’larda iç dünyaya döndü: Calderon’un “Hayat Rüyadır” (1992), Breht’in “Sezuan’ın İyi Adamı” (1993), “Yakop’a göre İncil” (1995, Yakup Gogebaşvili’nin Gürcüce Anbani kitabından adaptasyon), Grigol Robakizde’nin “Lamara”sı (1996). Yeni milenyumla, Robert Sturua’ın seyirciler ile olan diyaloğu daha çok filosofik bir sese sahip oldu ve çoğunlukla da ölümsüzlük ve hayat arasındaki bir çizgiye odaklandı. Son sahnelendirmelerinin mecazi dili açık ve daha şairanedir ve fantazi “stiksi” ile, Gia Kançeli’nin müziğinin etkisi görülür. Hamlet’in iki yeni versiyonu (2001 ve 2006) ve Beket’in “Godot’u Beklerken”i Tiflis’te onun tarafından sahnelenmiştir (2002).

Robert Sturua’nın yaratıcı dünyası zengin ve farklıdır. Eserleri; trajik ve komik, politik humor ve melodram, klasik komedi ve filozofiyi harmanlar ki orada en uçtaki akılcılık, alaycılık tarafından renklendirilen acayipliği gösterebilir. Yönetmen; sahne ve seyirciyi incelik ve kolaylıkla yönetir. Böylece yönetmenin düşünceleri, eserin melodi ve ritmini ele geçirir.



                                                                                                                                                              LAZURİ