ANASAYFA

ABDÜLCANBAZ 50 YAŞINDA

Turhan Selçuk’un çizgi romanının başkahramanı Abdülcanbaz, 1957 yılından beri bizimle birlikte. O yıllarda Milliyet gazetesinde yabancı bir çizgi roman yayınlanıyordu. Hem de yarım sayfa. Gazetenin Yazı İşleri Müdürü rahmetli Abdi İpekçi, Turhan Selçuk'tan durmadan bir çizgi roman ister. Turhan Selçuk, mizahçı Aziz Nesin'den yardım ister. Aziz Nesin de, hilekâr bir turist rehberi tipi yaratır. Bu hilekâr adama "Abdülcanbaz" adını koyar. İlk bölüm bitince, Aziz Nesin diziye devam etmek istemez. Turhan Selçuk, Rıfat Ilgaz’dan yardım ister. Bir süre sonra Rıfat Ilgaz'dan gelen senaryolar da aksamaya başlayınca, Turhan Selçuk, senaryoları da kendisi yazar. Ancak düzenbaz Abdülcanbaz tipi değişir ve yeniden yaratılır.

Yeni Abdülcanbaz, eskisinden farklıdır. Düzenbaz değil, namusludur. Adaletsiz düzene karşıdır. Bu sistemin ürettiği ahlâksız, namussuz, utanmaz kimselere karşı duran bir semboldür. Abdülcanbaz; farklı dönemlerde Osmanlı ülkesinde, Türkiye’de veya Eski Mısır’da. Hem de o dönemlerin giysileriyle. Çizgi roman kahramanı Abdülcanbaz, onu tanıdığımız ilk günkü gibi genç, atak ve enerjiktir. 50 yıldır halkın yanındadır. Halkın dostudur, hakla düşman olanların ise düşmanı. Dostlarının yardımıyla, sahtekâr Gözlüklü Sami ve dalkavuk Sürmegöz İhsan'ın kirli işlerini açığa çıkartıyor. Abdülcanbaz’ın en büyük zaafı Hafifmeşrep Zaruhi ve işveli Ramona’dır. Onlarla erotik fantezilerini birlikte paylaşır. Karanfil Hoca, Tarzan, Fettah ve Fayrabi Abdülcanbaz’ın diğer kişileridir. “Osmanlı tokadı” ile ünlüdür.

Abdülcanbaz, uzun yıllar Milliyet, Cumhuriyet, Akşam ve Yeni İstanbul gazetelerinde yayınlandı. 1970 ve 1980’li yıllarda albüm olarak da yayınlandı Abdülcanbaz. Turhan Selçuk, Abdülcanbaz'ı 1987'de emekli etti. Israrlar üzerine 1994’de Abdülcanbaz’ı yine çizmeye başladı. Abdülcanbaz 1972'de Dostlar Tiyatrosu, 1994'te ise Devlet Tiyatroları tarafından sahnelendi. PTT, Abdülcanbaz pulu bastırdı 1990’larda. Yılmaz Güney, Abdülcanbaz’ın filmini çekmek istedi, ancak siyasi sebeple yurtdışına çıktığı için, proje yarım kaldı.

Hem politik, hem sosyal, hem de mizahi bir çizgi roman olan Abdülcanbaz’ın çizeri Turhan Selçuk, 1922’de Milas’ta doğdu. İlk karikatürleri 1941’de Adana’da “Türk Sözü”, İstanbul’da “Kırmızı Beyaz” ve “Şut”ta yayımlandı. 1948’de “Şaka”, Akbaba”, “Tasvir” ve “Aydede” dergilerinin kadrolarında yer aldı. Sonra da Yeni İstanbul gazetesine girdi. 1952’de, kardeşi İlhan Selçuk ile birlikte “41 Buçuk” adlı mizah dergisini, 1953’te de “Karikatür”ü yayımladı. 1954’te Milliyet gazetesine baş karikatürcü olarak girdi. Mizah dergisi “Dolmuş”u yayımladı. 1957’de “Abdülcanbaz”ı çizmeye başladı. 1960’larda İtalya’da yayımlanan mizah dergisi İI Travaso’nun (“Dökme”) kadrosuna girdi. Halen Cumhuriyet gazetesinde çalışmaktadır.



                                                                                                                                                              LAZURİ