ANASAYFA

KIZIL ORDU KOROSU

Kızıl ordu korosu, Sovyet Devleti ordusunun resmi korosudur. Koro; erkek koro elemanları, orkestra ve dans grubundan oluşur. Halk şarkılarından kilise müziklerine, opera aryalarından popüler müziklere kadar geniş bir repertuara sahiptir. Koro, Sovyet Devletinin yıkılmasından sonra birçok ülkede konserler vermiştir. Kızıl ordu korosu, 1928’de Moskova merkez ordu kulübünde kuruldu. On iki asker, bir vokal, bir akordion, 2 dansçı ve bir anlatıcısı vardır. İlk resmi programlarını 12 Ekim 1928'de Frunze Klübte gerçekleştirdi. Orkestranın başı Aleksandr Aleksanrov idi. Kendisi Moskova Konservatuarında genç bir müzik profesörü idi.

1929’da koro Sovyet Devletinin Uzakdoğu bölgesinde demiryolu inşa eden askerleri ziyaret etti. Onlara konserler verdi. Koro, orkestra, dansçılar ve değişik birliklere mensup askerlerden oluşur. Rütbe ayrımı yoktur. Amatör sanatı geliştirmek, askerlere moral vermek ve onlara kaliteli müzik dinletmek amacı ile 1933’e kadar 300 civarında konser düzenlendi. Koro, Sovyet halkları halk şarkılarının yanı sıra Vasily Solovyov-Sedoy, Anatoli Novikov, Matvey Blanter ve Boris Mokrousov gibi bestecilerin eserlerini de seslendirmiştir.

Kızıl ordu korosuna, 1936 yılında Kızıl yıldız nişanı verildi. Sovyet Devletinin Kuzey kutbundan Tacikistan’ın çöllerine kadar birçok bölgeyi ziyaret etti. Konserler verdi. 1937’de Paris'te Uluslararası modern hayatta sanat ve teknoloji sergisinde sahne aldı. Juri tarafından Grand prix ödülü veridi. İkinci dünya savaşı sırasında, Sovyet cephelerinde, hava alanlarında hastanelerde askerlere ve halklara moral vermek için 1.500 civarında program yaptı. Aleksandrov, 1946 yılında öldü. Ondan sonra oğlu Boris Aleksandrov koronun yönetmeni oldu. Günümüzde koronun yönetmeni Vyacheslav Korobko’dur.

Koronun tenör, bariton ve bass bölümleri vardır. Orkestra; klasik askeri koro, orkestra nüelerinden başka balalayka, domra, akordion, ikili bass, çeşitli tahta üflemeli çalgılar, brass, gitar gibi Sovyet ve Batı geleneksel müzik aletlerini de kullanmıştır. Zaparozhtsi dansları, kazak süvari dansları, Mart bayramı, askeri danslar, denizci dansları temel olmak üzere, bazen bunların birbiriyle kombine dansları da sergilenmiştir.



                                                                                                                                                              LAZURİ