ANASAYFA

KUZEY KAFKASYA CUMHURİYETİ

Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti, ‘Kafkasya Dağlı Halkları Birliği Hükümeti’ tarafından kuruldu. 1917 yılının Aralık ayında egemenliğini, 11 Mayıs 1918 günü de bağımsızlığını ilan etti. Hukuki dayanağı 1917 yılında yapılan Terekkala ve Andi Kurultayları olan bu cumhuriyet; tüm Adigeleri, Abhazları, Tavluları (Karaçaylı ve Balkarlar), Osetleri, Vaynakhları (Çeçen ve İnguşlar) ve Dağıstan halklarını içine alıyordu. Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti’nin kuruluşuna ve savunmasına tüm bu halkların yanında sürgünde bulunan Kafkasyalılar da aktif bir şekilde katılmışlardı.

5- 6 Mart 1917 tarihlerinde Terekkale'de Kuzey Kafkasya'nın geleceğine dair değerlendirme toplantıları yapıldı, Birleşik Kafkas Dağlıları Birliği Geçici Yönetimi oluşturuldu. 1- 9 Mayıs 1917 tarihlerinde Terekkale'deki Hazar'dan Karadeniz'e kadar bütün Kafkas halklarından 500'den fazla temsilcinin katıldığı 1. Kuzey Kafkasya Genel Kongresinde, çeşitli komisyonlar oluşturularak ülkenin geleceğine ilişkin görüşler sistematize edildi, yönetsel-politik yetkilerle donatılan Kuzey Kafkasya Merkez Komitesi (KKMK) tesis edildi ve siyasi programın başına, o dönem Rusya'nın diğer halklarının da tercihine benzer şekilde, Kuzey Kafkasya’nın da ayrı devlet statüsünde katılacağı, Rusya'da yeni bir federal cumhuriyetin kurulması talebi konuldu. Bu kongrenin sonuç bildirgesi “devrimin getirdiği özgürlükleri güçlendirmeyi, demokrasi ilkelerini hayata geçirmeyi, politik, milli, kültürel kazanımları korumayı ve Kuzey Kafkasya halklarının birliğini” ön plana almaktaydı.

18 Eylül 1917 tarihinde Andi'de, 1.500 delegenin katılımıyla 2. Kuzey Kafkasya Genel Kongresi toplandı. Kongrede geçici bir anayasa hazırlanarak KKMK'ne "ulusal ordu kurma", "temel tüketim mallarının ihracını yasaklama", "uygun zamanda Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını ilan etme" gibi olağanüstü yetkiler verildi. Komite, Transkafkasya ile güçbirliği çerçevesinde, Mart 1918'de Bakü ve Tiflis'te girişimlerde bulundu ve aynı ay içinde Trabzon Konferansı'na gözlemci olarak katıldı. İstanbul'da Osmanlı yetkilileri ile siyasal temaslar gerçekleştirildi. Kuzey Kafkasya Parlamentosu'nda ülkenin bağımsızlığının ilanı yönünde karar alınması üzerine, 11 Mayıs 1918 günü yayınlanan deklarasyonla Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti'nin kuruluşu ilan edildi. Coğrafi sınırların; kuzeyde, Rus İmparatorluğu'na dâhil edildiği zamanki sınır esas alınmak suretiyle Dağıstan, Terek, Stavropol, Kuban ve Karadeniz, doğuda Hazar denizi olduğu, güneyde ise Transkafkasya hükümetleri ile anlaşmalar sonucunda tespit edileceği beyan edildi. Birleşik Kuzey Kafkasya halklarının, Rusya'dan ayrılarak bağımsız devlet oluşturulduğu deklere edildi.



                                                                                                                                                              LAZURİ