ANASAYFA

OSETYA (ALANİA) CUMHURİYETİ

Kuzey Kafkasya’da, Rusya Federasyonu’na bağlı özerk bir cumhuriyettir. Kafkas sıradağlarının kuzey ve güney yamaçlarına yayılmış dağlık bir bölge olan Osetya; kuzeyde Stavropol Kray, doğuda Çeçenya ve İnguşetya, batıda Kabardey-Balkar ve güneyde de Gürcistan ile çevrilidir. Başkenti Terekkale (Vladikavkaz), yüzölçümü 11.900 km2 olan Osetya Cumhuriyeti’nde 780.000 insan yaşamaktadır. Ruslar, Gürcüler, Ermeniler ve diğer Kafkasyalı halkların yaşadığı ülkenin Oset nüfusu 600.000 civarındadır. Resmi dili Osetçe ve Rusça olan Osetya Cumhuriyeti’nin başlıca şehirleri; Vladikavkaz, Tshinval, Beslan, Java, Alagir, Digora, Leningori, Chikola, Ardon, Znauri, Mozdok ve Nizhniy Unal’dır.

Osetya'nın bugünkü etnolinguistik yapısını belirleyen en önemli unsur Alanlar oldu. Alanlar da, İskitler gibi, göçebe bir kavimdi ve onlara yakın bir dil konuşuyorlardı. Milat sıralarında, daha doğudaki yurtlarından ayrılıp Karadeniz civarına yerleştiler. Hun istilası sırasında bir kısmı Batı Avrupa'ya göçtü. Kafkasya'da kalanlar 8.-13. yüzyıllarda güçlü feodal bir krallık kurdular. Fakat krallıkları Cengiz Han orduları tarafından yıkıldı. Osetya'nın dağlık bölgelerine çekilen Alanlar, bugünkü Oset halkını meydana getirdi.

Osetler kendilerini İron, Alan ya da Digor olarak adlandırır. Komşu halklar tarafından Kuşha, Türkiye’de Asetin olarak da anılan Osetler, İ.S. 6.- 7. yüzyıllarda Bizans ve Gürcü, 18. yüzyılda Rus etkisiyle Hıristiyanlaştılar. Kabardey bölgesine yakın olanları da İ.S. 17.- 18. yüzyılda Müslümanlaştılar. Günümüzde, Osetlerin yaklaşık %65’i Ortodoks Hıristiyan, %35’i Müslümandır. Ülkenin özellikle alçak yamaçlarında ve Mozdok yakınlarında yapılan sulama ile buğday, mısır, patates, kenevir ve meyve yetiştirilmektedir. Daha yükseklerde ise koyun ve sığır besiciliği yapılmaktadır.



                                                                                                                                                              LAZURİ