ANASAYFA

GALATA KULESİ

Galata kulesi 1384’de Galata surları arasındaki en yüksek yere inşa edildi. O zamanlar Galata semti Ceneviz kolonisi idi. Galata kulesi, Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk dönemlerinde Yeniçeriler tarafından kullanıldı. 16. yüzyılda ise, donanma esirlerinin yerleşkesi idi. 1566’dan 1574’e kadar hüküm süren 2. Selim döneminde, Galata kulesi yenilendi ve gözlemevi olarak kullanıldı. 1695’den 1703’e kadar hüküm süren 2. Mustafa döneminde, Şeyhülislam Feyzullah Efendi ve bir Cizvit papazı kulede bir gözlemevi kurmanın yolunu aradı. Ancak başarılı olamadılar. Galata kulesi, 1794’deki büyük Galata yangınında yandı. 1832’de, 2. Mahmut tarafından yeniden yaptırıldı.

Kulenin konik tepesi 1875’de bir fırtına sırasında uçtu. Ancak sonraki restorasyonda yenilenmedi. Kule, 1964 yılına kadar yangın kontrol istasyonu olarak kullanıldı. 1967’de turistik hizmet için açıldığı güne kadar restorasyon çalışmaları sebebi ile kapalı kaldı. Bu restorasyon sırasında konik tepesi tekrar eklendi. Galata kulesinin ölçülerinin Ceneviz dönemindeki gibi olduğu sanılmaktadır. Kule, Haliç kıyısından 425 metre uzaklıkta, denizden ise 35 metre yüksekteki bir tepenin üzerine kuruludur.

Kulenin girişindeki kitabede 16 mısralık bir methiye bulunur. Bu methiye Pertev tarafından 2. Mahmut’a yazılmıştır. Kulenin dışarıdaki taban çapı 16,45 metre, iç çapı ise 8,95 metredir. Duvarlar 3,75 metre kalınlıktadır. Giriş katı yüksektir. Bundan başka dokuz katı daha vardır. En üst katta seyir balkonu yer alır. Alt kattaki pencereler küçük açıklıktadır. Altıncı ve yedinci kattaki pencereler daha da geniştir. Sekizinci kattaki pencereler yay şeklinde ve geniştir. Dokuzuncu kat pencereleri büyük kemerlidir. Güneydeki geniş giriş, giriş lobisi olan ana hole açılır. Buradan asansörle yedinci kata çıkılır. Asansörün üstünde Muhteşem Süleyman'ın Baş Ressamı Matrakçı Nasuh tarafından 1535’de yapılan minyatürün bronz rölyefi görülür. Gözlem balkonu yerden 51,75 metre yüksekliktedir. Konik tepenin başlangıç noktası yerden 62,59 metre ve tepe noktası ise yine yerden 69,90 metre yüksekliktedir.



                                                                                                                                                              LAZURİ