ANASAYFA

İZCİ SOMON BALIĞI

Somon balığı adıyla bilinen balıklar Salmoniformes sınıfının Salmonidae familyasındandır. Bu familyanın farklı cinsleri vardır: Salmo, Salmothymus, Stenodus ve Oncorhynchus. Atlantik somonu (Salmo salar) ve Pasifik somonları (Oncorhynchus) tatlı suda yetişir. Denize göç eder. Daha sonra da yumurtlamak için tekrar tatlı sulara döner. Göçebe balıktır. Bu göçlerde büyük bir çaba gösterir. Zor engelleri aşar. Alçak şelalelerden metrelerce yukarıya atlar. Boşluğa dökülen suyun içinde akıntıya karşı yüzer. Somon balığı, bütün okyanusu dolaşmasına rağmen, suyun kokusunu takip eder. Sonunda doğduğu yere döner. Üreme zamanında erkeğin renginde ve vücutlarında değişiklikler görülür.

Eti ve havyarı çok sevildiği için somon balığının ticari değeri yüksektir. Yüzyıl öncesine kadar somon balığı çok yaygın bir balıktı. Avrupa’nın her ırmağında bulunuyordu. Bazı türleri, Atlantik okyanusundan Rhein ırmağına girerek Alp dağlarında bulunan kaynaklara kadar göç ediyordu. 19. yüzyılda kapitalist endüstrinin ortaya çıkmasıyla birlikte somon balığının birçok türünün ömrü tükendi. Sıvı atıklarını ırmaklara atan fabrikalar ve elektrik ihtiyacını gidermek için kurulan baraj duvarları sebebiyle somon türleri kaybolmuştur.

Günümüzde somon balığını koruyan yasalar çıkarıldı. Baraj duvarlarına “balık merdiveni” denilen sistemler kurulmuştur. Bu sistemler, somonların göç etmelerine imkân veriyor. Somon balığı üreten çiftlikler de kurulmuştur. 1983’de, Almanya'da “Lachs 2000” adı verilen bir çalışmayla Rhein ırmağına somon balıkları yerleştirilmiştir. 1997’de bu balıklar denize dönerek Rhein ırmağına yumurtlamaya geldiler. Bu olay coşkuyla karşılanmıştır. 2004’de, Şili (%35) Norveç'ten daha fazla somon balığı üretti. Böylece en fazla somon balığı üreten ülke oldu.



                                                                                                                                                              LAZURİ