ANASAYFA

GÜRCÜSTAN TARİHİ

Gürcüstan Tarihi (Başlangıçtan 19. Yüzyıla Kadar) isimli kitap, 1997 Temmuz’unda Sorun Yayınları, Tarih Kültür Dizisinin ilk kitabı olarak İstanbul’da yayımlandı. Prof. Nikoloz Berdzenişvili ve Prof. Simon Canaşia tarafından yazılan kitap, Hayri Hayrioğlu tarafından Türkçeye çevrildi. SSCB döneminde hazırlanan ve tamamı 12 ciltlik ana çalışmanın özeti olan çalışma, okullarda ders kitabı olarak okutuldu.

Kapağında Vahtang Gorgasali heykeli, içindekiler öncesinde Kartli’nin anası heykeli ve 18. yüzyıl başlarında Gürcistan haritasının yer aldığı kitap 20 bölümden oluşuyor. Yazarların biyografilerine detaylıca yer veriliyor. Kitabın arka kapağında ise; “Ülkemizde de tarih yazımı konusu, bilimsellikten uzak yöntemlerle, resmi tarih anlayışıyla ele alınmaktadır. Oysa dünya halklarının tarih ve kültürlerini, bilimsel yöntemlerle, günümüzde yeniden inceleyip araştırmak, insanlığın geleceğini kazanması açısından son derece önemlidir. Gürcülerin tarihinin yayınlanması bu açıdan bir boşluğu dolduracaktır. Gürcü tarihi ve kültürü üzerine titiz araştırmalarıyla tanınan Hayri Hayrioğlu’nun Gürcüceden Türkçeye kazandırdığı “Gürcüstan Tarihi” ise, bu konudaki çalışmaların en bilimsel ve en kapsamlısı niteliğindedir.” deniliyor.

Aynı zamanda 20 Aralık 1945 tarihli Pravda gazetesinde yayımlanan “Türkiye’den Haklı Taleplerimiz” başlıklı makalenin de yazarları olan, Gürcüstan Komünist Partisi üyesi iki Sovyet tarihçisi tarafından hazırlanan kitap, Marksist teoriler ışığında Gürcüstan tarihini inceliyor. Uluslaşma sürecinde Kartvel kimliği oluşturmak ve Kartvel nesli yetiştirmek amacıyla ders kitabı formatında, Gürcüstan topraklarında ilk insan topluluklarından, bağımsız feodal Gürcü Krallığının son yıllarına kadar olan tarihsel kesiti anlatıyor.

Kartvelizm propagandası ile yazılmış nesnellikten tamamen uzak, tarihsel gerçeklerin çarpıtıldığı ve tarihsel kimliklerin inkar edildiği, halkların arasına kin ve düşmanlık tohumlarının ekildiği ideolojik bir yayın ne yazık ki, “ülkemiz ve bölgemiz halklarının kardeşliği yolundaki etkinliklere yapılan bir katkı halkası olacağı” ve “bilimsel bilgi ve tarih bilinci kazandıracağı” iddiası ile neşrediliyor!

Edinme telefonu: 0212 638 81 82



                                                                                                                                                              LAZURİ