ANASAYFA

KIŞ SEBZESİ PIRASA

Pırasa, yaprakları için yetiştirilen bir bitkidir. Pırasa genellikle pişirilerek yenir. Bazı ülkelerde, tipik olarak salata, hamburger ve daha birçok yiyecekte soğuk ve çiğ olarak yenir. Pırasanın sapı en az yaprakları kadar önemlidir. Pırasanın kısa bir sapı vardır. Çiçek açtığında genişler ve dallanır. Karahindibalara benzeyen birçok çiçek başı çıkar. Fakat daha kısadırlar. Bu hızla büyüme ve tohum verme safhasıdır. Yemek için yetiştirildiğinde, bu safha gerçekleşmeden hasat toplanır.

Günümüz pırasasıyla bağlantılı yabanî pırasa, bir tür uyuşturucu madde olan "lactucarium" içeriyordu. Bir zamanlar, pırasa iyi uyku için yemeklerin sonunda yenirdi. Hipnotize edici veya uykuyu kolaylaştırıcı özelliğe sahipti. Erkeklik gücünü de arttırıyordu. Oldukça fazla türü vardır. Ancak pırasanın gerçek kökenini öğrenmek imkânsızdır. Baş ve yaprak yapılarına göre altı pırasa türü bilinmektedir. Pırasanın yüzlerce türü olduğunu söyleyebiliriz.

Tereyağbaşlı pırasanın başı yayvandır, tereyağ yumuşaklığındadır ve Avrupa'da yaygındır. Beyaz gövdesi uzun olan, beyaz etli, lezzetli, adaptasyon kabiliyeti yüksek, verimli bir çeşittir. Yenilen kısmı yaklaşık 50 cm. uzunluğunda ve 3- 4 cm. çaptadır. Çin pırasası ise uzun saplı, kılıca benzer, başsız, acımtırak ve sert, pişirilmek ve türlülerde kullanmak için uygun olan bir türdür. Gevrekbaş, lahanayı andıran sıkı ve yoğun başlardan oluşur. Tadından ziyade gevrek yapısından dolayı, pırasa türlerinin en narini olarak görülürler. Yayvanyapraklar cinsinin hafif, narin, ince yaprakları vardır.



                                                                                                                                                              LAZURİ