ANASAYFA

HALİT REFİĞ VEFAT ETTİ

Halit Refiğ, 5 Mart 1934’de İzmir’de doğdu. İlk ve ortaokulu Şişli Terakki Lisesinde tamamladı. Robert Kolej’de Mühendislik Bölümünü okudu. Askerlik hizmetini yedek subay olarak Kore'de yaptı. Orada 8 mmlik bazı filmler çekti. 1956'da, Nijat Özön ile birlikte yayınladıkları "Sinema", "Kim" adlı dergilerde ve "Yeni Sabah" ve "Akşam" adlı gazetelerde de sinema eleştirileri yazdı. Atıf Yılmaz’ın "Yaşamak Hakkımdır" adlı filminde asistanı oldu.

Filmleriyle Moskova, Yeni Delhi ve Sorrento Film Festivallerinde kendisine çeşitli ödüller verildi. 1964’te kendisine, “Gurbet Kuşları” ile Antalya Altın Portakal Film Festivalinde en iyi yönetmen ödülünü verildi. 1970’li yıllarda Yeşilçam’ın bunalıma girmesiyle birlikte televizyon filmleri yapmaya başladı. 1974'de, İDGSA film arşivi tarafından başlatılan eğitim çalışmalarına destek verdi. Sinema kurslarında öğretmenlik yaptı. 1975'den başlayarak İDGSA Sinema-TV Enstitüsünde öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı.

1975’te TRT Kurumu adına “Aşk-ı Memnu”yu filmleştirdi. TRT danışman kurulunda görev verildi. TRT için Kemal Tahir'in "Yorgun Savaşçı" adlı eserini filmleştirdi. 1976‘da ABD'de Wisconsin Üniversitesinde, 1984’de Ohio Denison Üniversitesinde eğitim çalışmalarına katıldı. 1997’da Mimar Sinan Üniversitesi Senatosu kararı ile kendisine “onursal profesörlük” unvanı verildi. Halit Refiğ'in 300'den fazla makale ve araştırma yazıları bulunuyor. “Ulusal Sinema Kavgası” adlı bir de kitabı var. İbrahim Türk’ün kaleme aldığı, yaşamı ve filmleri üzerine detaylı söyleşilerin yer aldığı "Düşlerden Düşüncelere” adlı kitap 2001’de yayınlandı. 11 Ekim 2009, sabah 08.20 sıralarında vefat eden Halit Refiğ, 28 Ağustos 2009 tarihinden beri Memorial Hastanesinde safra kanalındaki tümör sebebiyle tedavisi görüyordu. Halit Refiğ, Teşvikiye Caminde öğle namazı vaktinden sonra kılınan cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığında toprağa verildi. Irmak Zileli’nin Halit Refiğ ile yaptığı söyleşileri kapsayan ve Haziran 2009 tarihinde çıkan kitabı, “Doğruyu Aradım Güzeli Sevdim”, onun sinema anlayışını ayrıntısıyla anlatıyor bizlere.

Önemli filmlerinden bazıları şunlardır: “Şafak Bekçileri” (1963), “Gurbet Kuşları” (1964), “Haremde Dört Kadın” (1965), “Bir Türk’e Gönül Verdim” (1969), “Aşk-ı Memnu” (TV filmi), “Yorgun Savaşçı” (TV filmi, gösterime girmedi), “İhtiras Fırtınası” (1983), “Teyzem” (1986), “Kurtar Beni” (1987).



                                                                                                                                                              LAZURİ