ANASAYFA

LAZ KÜLTÜRÜ

Tarih, Dil, Gelenek Ve Toplumsal Yapı alt başlığını taşıyan ve Kâmil Aksoylu tarafından derlenen kitap, Phoenix Yayınevinin Sosyoloji dizisinden Haziran 2009’da Ankara’da yayımlandı. Editörlüğünü Bülent Özçelik’in, grafik uygulamasını Leyla Çelik’in yaptığı Aksoylu’nun çalışmasına, Japon dilbilimci Gôichi Kojima Laz dili üzerine görüşleriyle, arkeonometrist Dr. Mustafa Kibaroğlu da antik çağ Laz kültürü (Kolkhi kültürü) üzerine görüşleriyle destek vermişlerdir.

Kitabın arka kapağında: “Elinizdeki kitabın çalışmaları "93 Süreci" diye tabir ettiğimiz 1993 yılında ortaya çıkan Laz Kültürel Hareketi ile başlamış ve ancak şimdi bir yayın haline gelebilmiştir. Laz kültürü ile ilgili bugüne kadar yapılan en kapsamlı çalışmadır. Dil, alfabe, tarih, edebiyat, mutfak, halk inançları, yaşam ve gelenekler gibi geniş kapsamda yapılan bu çalışmanın temel kaynağı alan araştırmalarıdır. Örf, adet, gelenek, şiir, destan, masal ve özgün mutfağın yanı sıra günümüzde kullanılan yer adları, bölgede varlığını sürdüren 300 civarında bitki ve hayvan isimleri, yaklaşık 800 civarında atasözü ve deyim, 30 civarında çocuk oyun ve oyuncağı tespit edilip kayıt altına alınmıştır. Lazca diyalektlerdeki fonemlerin tamamını karşılayan 38 harfli Laz alfabesi kullanılarak yapılan bu çalışma, gelecekte Laz kültürüyle ilgili yapılacak çalışmalara kaynaklık etmeyi amaçlamaktadır.” denilmektedir.

Türkçeyi ilkokulda öğrenmeye başladığını ama Lazcanın bir dil olduğunu ancak 35 yaşından sonra fark ettiğini beyan eden Aksoylu, kitap yazmak için yola çıktığını itiraf etmektedir. Yakın geçmişte ve günümüzde Lazların yaşamlarını kültürel boyutta inceleyen yazılı kaynaklardan çok sözlü kaynaklara dayalı ve tamamen kendisine ait alan araştırmaları yaptığını iddia etmektedir. Laz dili ve kültürünün değerli ülkemizin tarihi ve kültürel zenginliklerinin bir parçası olduğu anlayışıyla, Lazların tarihi ve etnik kökenleri ile ilgili değil tamamen folklorik bir çalışma yapıldığını kabul etmektedir. Bugüne kadar yapılan çalışmalar çok kısıtlı ve eksik bulunarak gerçek yaşamları ve gerçek kimlikleri ile Lazları tanıtmanın amaçlandığı, bu alandaki çalışmanın politik çıkarlara ve huzur bozucu art düşüncelere malzeme olmadığı ve en büyük temenninin kültürel alan dışına çıkmamak olduğu mesajını vermektedir.

Edinme telefonu: 0312 419 97 81



                                                                                                                                                              LAZURİ