ANASAYFA

KURNAZ ÇAKAL

Çakal, köpekgiller (Canidae) familyasındandır. Bu familyadaki Canis cinsinden dördü, Afrika ve Asya'da bulunan ve küçük-orta boyutlu olan Canis adustus, Canis aureus, Canis mesomelas ve Canis simensis türlerinin ortak adıdır. Avcı ve leşçildir. Uzunlukları, 30- 35 santim uzunluktaki kuyrukları birlikte 85- 95 santim, ağırlıkları ise 7- 11 kilo kadardır. Altın renkli çakalın sırtı siyah, karnı beyaz gibidir. Diğer bölümleri kirli sarıdır. Kara sırtlı çakalın postu ise pas kızılıdır. Boz renkteki çizgili çakalın iki tarafında belirsiz çizgiler bulunur. Kuyruğunun ucu beyazdır. Canis cinsinin bütün öbür çakalları gibi akşamları ulurlar. Çakallar, kuyruk dibinde yer alan bezin salgısısyla etraflarına pis bir koku yayar.

Altın çakal, Doğu Avrupa ve Kuzey Afrika’dan Güney Asya’ya kadar bütün bölgede; kara sırtlı çakal ile çizgili çakal Güney ve Doğu Afrika’da yaşar. Türkiye’de sahil bölgelerinin sık ormanlık ve çalılıklarında ve Güneydoğu Anadolu’nun alçak kesimlerinde yaşar. Açık arazilerde yaşar. Ancak çoğunlukla yerleşim yerlerine kadar yaklaşır.

Gündüzleri çalılıkların ve ağaçlıkların arasında saklanır. Alacakaranlıkta ava çıkar. Bazen tek başına ve bazen de çiftler veya sürüler halinde yaşarlar. Buldukları küçük hayvanlar veya leş ile beslenirler. Sürüler halinde dolaşınca, antilop veya daha büyük hayvanları avlayabilirler. Aslan gibi hayvanların artıklarını da yerler. Çakallarda gebelik süresi 57- 70 gündür. Dişi çakal bir mağaraya sığınır. 2- 7 gün sonra yavruyu doğurur. Çakallar evcil köpeklerle de çiftleşebilir.



                                                                                                                                                              LAZURİ