ANASAYFA

BULGARİSTAN CUMHURİYETİ

Bulgaristan Cumhuriyeti (Rebublika Bılgariya), Güneydoğu Avrupa'da, Balkan yarımadasında yer alan ülkedir. Batıda Sırbistan ve Makedonya, doğuda Karadeniz, kuzeyde Romanya, güneyde Yunanistan ve Türkiye ile çevrilidir. Yüzölçümü 111.001 km2, nüfusu 7.900.000 kişi, başkenti Sofya olan ülkenin diğer büyük şehirleri; Filibe, Varna, Burgaz, Rusçuk, Stara Zagora, Plevne, Sliven, Dobriç ve Şumnu’dur.

Bizans İmparatorluğu yıkılıncaya değin Bizans ile savaşıp hâkimiyet alanlarını genişleten Bulgarlar, 1018- 1186 yılları arasında yeniden Bizans İmparatorluğu'nun egemenliğine girmiştir. 14. yüzyılda Türklerin Rumeli'ye çıkmasından sonra bağımsızlıklarını yitirerek Osmanlı Devleti'nin egemenliğine girmişlerdir. Osmanlı Devleti'nin gerilemeye başlaması ve Çarlık Rusya’sının da desteğiyle, Balkanların tümünde olduğu gibi Bulgaristan'da da ulusal kurtuluş hareketi alevlenmiş, 93 Harbi'nden yenilgiyle çıkan Osmanlı Devleti, Bulgaristan'ı 1878 yılında içişlerinde bağımsız prenslik olarak, 1908 senesinde ise tam bağımsız çarlık olarak tanımıştır. 2004 itibari ile NATO üyesi olan Bulgaristan, 1 Ocak 2007 tarihinde Avrupa Birliği'nin tam üyesi olmuştur.

Bulgaristan'ı Balkan dağları kuzeyde Tuna platosu, güneyde ise Trakya platosu olarak iki coğrafi bölgeye ayırır. Oldukça dağlık bir coğrafyaya sahip olan güney Bulgaristan'da Rodop ve Rila sıradağları yer alır. Ülkenin en önemli ırmağı olan Tuna, aynı zamanda Romanya-Bulgaristan sınırını oluşturur. Bulgaristan sınırları içerisinde doğup, Yunanistan-Türkiye sınırını oluşturarak Ege denizine dökülen Meriç, Bulgaristan'ın bir diğer önemli nehridir. Bulgaristan’da ılıman bir kara iklimi mevcuttur. Kuzey kısımları güneye nazaran daha soğuktur.

Bulgaristan oldukça yüksek oranda (%43) tarım alanına sahiptir. Tarım ürünleri; buğday, mısır, arpa, çavdar, nohut, pirinç, ayçiçeği, şekerpancarı, pamuk ve tütündür. Ormanlar ülkenin %30’unu kaplar ve kerestecilikte kullanılır. Bağcılık, konservecilik ileri gitmiştir fakat hayvancılık gelişmemiştir. Stara Planina bölgesinde çinko, kurşun; Burgaz-Varna bölgesinde ise pik demir üretilir. Karadeniz sahilindeki Balçık bölgesinde, Varna’nın kuzeyinde ülke ihtiyacını karşılayacak kadar petrol çıkarılır. Diğer önemli madenler uranyum, pirit ve linyittir. Yılda 35 milyar kw/s elektrik enerjisi elde edilmektedir. Motorlu araçlar, küçük gemiler, vagonlar ve elektrik araçları yapılmaktadır. Kimya sanayi çok gelişmiş olup, azot, boya, plastik, eczacılık ürünleri ve antibiyotik imal edilir. Ülkede sanayi kuruluşları daha ziyade Sofya, Varna ve Filibe’de bulunur.

Bulgaristan halkının büyük bir kısmı Ortodoks Hıristiyan'dır. Halkın %88’i Bulgar olan ülkenin azınlıkları arasında; Türkler, Romanlar, Ruslar, Ermeniler, Ulahlar, Makedonlar, Yunanlılar, Ukraynalılar, Yahudiler ve Rumenler bulunmaktadır. Kiril alfabesi kullanılan ülkenin resmi dili Bulgarca olmakla beraber, halkın çoğu Türkçe ve Rusça dillerini de bilmektedir. Halkın %61’i şehirlerde yaşamaktadır.



                                                                                                                                                              LAZURİ