ANASAYFA

GEĞİRME VE HAZIMSIZLIK

Geğirme, mide veya özofagusdaki havanın karın kaslarının kasılmasıyla zorlu bir biçimde ağızdan çıkartılmasıdır. Geğirme sıklıkla mide ülseri, midenin kardia bölümü bozuklukları veya safra yolları ve kesesi hastalıklarında ortaya çıkan bir belirtidir. Hazımsızlık, yemek yedikten sonra mide bölgesinde hissedilen bir rahatsızlıktır. Hazımsızlık, beslenme bozukluğunun işareti olduğu gibi bir sindirim sistemi hastalığının da işareti olabilmektedir. Mide ülserinde, mide kanserinde, gastritlerde, safra kesesi ve yolları hastalıklarında hazımsızlık gelişmektedir.

Geğirme, midede biriken aşırı gazın yemek borusuna oradan da ağız yoluyla geri atılması ile oluşur. Hızlı yemek yemek, içecekleri kamış kullanarak içmek, sakız çiğnemek, şeker emmek, sigara içmek ve gevşek takma diş kullanmak hava yutmayı kolaylaştırır. Yutulan bu hava midede fazla miktarda gaz birikimine ve kronik geğirmeye neden olur. Geğirme, rahatsız edici ve kalın bağırsakta oluşan hidrojen ve karbondioksit gazlarının neden olduğu bir şikâyettir. Bağırsakta tam olarak emilemeyen karbonhidratların kalın bağırsakta bakteriler tarafından parçalanması sırasında gaz oluşur. Buğday, yulaf, mısır, patates ve bazı sebze ve meyve içindeki karbonhidratlar kalın bağırsağa kadar tam olarak sindirilmez ve emilmez.

Midede dolgunluk hissi, midede ağrı ve yanma, karında şişlik, geğirme, gaz çıkarma, kabızlık, nadir durumlarda ishal hazımsızlığın belirtilerindendir. Hazımsızlığın birinci sebebi, yiyeceklerin ağızda iyi çiğnenmemesidir. Bir diğer sebebi ise bol yağlı ve nişastalı yemeklerle beslenmedir. Bunlar hazmı zor yiyecekler olup, mide ve bağırsaklarda fazla beklemektedirler. Kabızlığın sebebi de bunların bağırsaklarda fazla beklemesidir. Bağırsak tembelliği dediğimiz hastalığın ortaya çıkış sebebi de yine hazmı zor yiyeceklerle beslenmedir. Hazımsızlıktan korunmak için; yağlı ve unlu yemekler tıka basa yenilmemeli, sofrada mutlaka sebze yemeği ve yeşillik bulundurulmalı, yemek sonunda mümkün mertebe unlu tatlılar yerine taze meyve yenilmelidir.

Hazımsızlık fazla mide salgısından kaynaklanıyorsa, yemeklerden bir-iki saat sonra midede ağrı, yanma, kazıntı ve basınç oluşur. Ekşi geğirmeler, ağız ve boğazdan gelen gazlardan dolayı yanmalar, bazen de ekşi kusmalar fazla mide asidinin belirtileridir. Mide asidini artıran tuzlu, şekerli, baharatlı yemeklerden, et konserveleri, kızartmalar, çay, kahve, sigara ve alkolden uzak durulmalıdır. Et, yumurta, taze peynir, süt gibi proteinli yiyeceklerle tuzsuz ve az yağlı yemekler perhiz için faydalı gıdalardır. Hazımsızlık yetersiz mide salgısından kaynaklanıyorsa, yemeklerden sonra bir-iki saat sonra midede ağırlık hissi duyulur, ishal, ateş nöbetleri ve baş ağrısı görülebilir. Ekmek, bayat ve kızarmış halde yenmeli, çorba yağsız ve bol tuzlu olmalıdır. Çay, kahve, baharat serbesttir. Beden hareketleri, kısa yürüyüşler ve temiz hava da çok faydalıdır.



                                                                                                                                                              LAZURİ