ANASAYFA

TEHLİKELİ İSHAL

İshal veya diyare, günde üç seferden fazla, sulu ve gevşek dışkılama halidir. İshal bir belirti, alerji, gıda entoleransı, gıdayla bulaşan bir hastalıktır. İshal, kalın bağırsağın yeterince sıvı emmemesinden meydana gelir. C vitamini veya magnezyumun aşırı miktarda alınmasından da kaynaklanabilir. İshal vücudun işlevlerini normal olarak sürdürmesi için gerekli sıvıların eksilmesi anlamına gelen dehidratasyona yol açabilir. Dehidratasyon özellikle çocuk ve yaşlılarda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilecek, acilen tedavisi gereken tehlikeli bir durumdur. İshal, beş yaşından küçük çocuk ölümlerinin ikinci büyük nedenidir.

İshalle beraber karın ağrısı, gaz, bulantı ve kusma da görülebilir. Nedene bağlı olarak ateş ve kanlı dışkılama da bunlara eklenebilir. İshalin en sıkça görülen nedeni viral enfeksiyon veya bakteriyel toksinlerdir. İshal, akut veya kronik olarak gözlenebilir. Akut tip üç haftadan kısa sürer ve nedeni genellikle mikrobiktir. Kronik durum ishalin üç haftadan uzun sürmesi ile başlar ve nedeni genellikle bağırsağın kendi hastalıklarıdır. Hastalıklı veya kötü beslenen kişilerde ishal ciddî su kaybına yol açabilir ve tedavi olunmadığı takdirde hayati tehlike oluşturabilir. İshal ayrıca daha ciddî hastalıkların bir belirtisi olabilir; örneğin dizanteri, kolera, botulizm veya crohn hastalığı gibi kronik bir duruma işaret edebilir. Apandisit hastalarında genelde ishal olmasa da apandis patlamasının sık görülen bir belirtisidir. Radyasyon hastalığının da bir sonucudur.

İshalin tedavisi hastanın kaybetmiş olduğu suyun yerini alacak miktarda su almasıdır, tercihen suda gerekli tuz ve bazı besinleri de sağlamış olmak için suda elektrolitler bulunmalıdır. Düzenli olarak, sık ve küçük öğünler şeklinde yemek yenmeli, çok hızlı yenmemeli ve içilmemelidir. Kırmızı et, yağlı veya kızartma yemekler, süt ürünleri, çikolata, kahve, alkol, gazozlu içecekler ve suni tatlandırıcılardan kaçınılmalıdır. Hijyen ve izolasyon hastalığın yayılmasını engeller. Ancak; bebeklerde ishal, küçük çocuklarda orta derece veya şiddetli ishal, kanla karışık ishal, iki haftadan uzun süreli ishal, kramp yapmayan karın ağrısı, kilo kaybı gibi genel hastalıkla ilintili ishal, az gelişmiş ülkelerde seyahat edenlerde ishal, yiyecek hazırlayanlar, hastane, çocuk bakım, geriyatrik veya rehabilitasyon merkezlerinde ishal durumlarında genelde tıbbi gözetim önerilir.



                                                                                                                                                              LAZURİ