ANASAYFA

VAKIF BÜLTENİ SİMA

Sima, Doğu Karadenizliler Hizmet Vakfı’nın “Üç Aylık Kültür, Sanat, Edebiyat Dergisi” iddiasıyla çıkardığı bültendir. İzmit’te çıkarılan bültenin sorumlu yazı işleri müdürlüğünü Yılmaz Avcı, genel yayın yönetmenliğini Ali İhsan Aksamaz, kültür danışmanlıklarını M. Recai Özgün, Ruhan Odabaş, Cihangir Bilgin, Cemil Telci, haber yönetmenliğini Murat Ersoy yapmıştır. Bültenin 1. sayısı Ekim 2000, 2. sayısı Nisan 2001, 3. sayısı Temmuz 2001, 4. sayısı Nisan 2002, 5. sayısı Nisan 2003, 6. sayısı Ekim 2003, 7. sayısı Mart 2005, 8. sayısı Haziran 2009 tarihlerinde çıkarılmıştır.

Bültenin “Başlarken” başlıklı yazısında; “Yayın hayatımıza başlarken söylenecek ve yazılacak pek çok şeyimiz olduğunu bilerek Laz tarihi ile ilgili kalıcı belgeler, bilgiler, maniler, halk deyişleri daha menşeinde iken kaybolup gitmeden, övünç vesilemiz olan kültürümüzü yok olmaktan kurtarmak amacıyla kayıtlarımıza girecek bilgi ve belgelerle yarınlara ışık tutacak tek merkez hüviyetindeki Sima Doğu Karadenizliler Hizmet Vakfı, ilk defa bu misyonu yüklenme sorumluluğunu ve gururunu taşıyan yapısıyla, son yıllarda münferiden yazılan kitaplar, dergiler, edebi eserlerin halkımızda ve dünyada ilgi ile izlendiği gözlerden kaçmamaktadır. Bu tür yazıların çoğalmasından yanayız. Bütün yazarlarımızla, ozanlarımızla tek vücut olma kararındayız. İddialı ve taraf olmayan tutumumuzla üç ayda bir ileriki sayılarda daha güçlü ve profesyonelce huzurlarınızda olma heyecanı ile saygılar sunarız.” denilmektedir.

“Orta Asya’dan ilk göç eden ve Kafkasya’ya, İskandinav ülkelerinden İspanya’ya uzanan atalarımız” diyecek kadar Türkçü ve “Büyük önder Atatürk’ün sağlam temeller üzerinde oturttuğu cumhuriyetçi, laik ve çağdaş Türkiye’miz” diyecek kadar Kemalist bir çizgiye sahip Sima vakfınca çıkarılan bültende; vakıf etkinlikleri anlatılmakta, vakıf projeleri tanıtılmakta, vakıfla ilgili yerel basında çıkan haberler sunulmakta, vakıf üyeleri ile söyleşiler yapılmakta, ölen vakıf üyelerine ait taziyeler verilmekte ve vakıf üyelerine ait şirket reklamları bulunmaktadır. Şiirler, hikayeler, masallar, güzel sözler, yemek tarifleri gibi geleneksel yazılarla da “bülten” havası dağıtılmaya çalışılmaktadır.



                                                                                                                                                              LAZURİ