TÜRKİYE CUMHURİYETİ
Türkiye Cumhuriyeti, Avrupa, Asya ve Afrika kıtalarının birbirine en çok yaklaştığı noktada kurulu bulunan bir devlettir. Ülke topraklarının büyük bölümü Anadolu yarımadasında, küçük bir bölümü ise Trakya'da bulunur. Batısında Yunanistan ve Bulgaristan, doğusunda Gürcistan, Ermenistan ve İran, güneyinde Irak ve Suriye yer alır. Ülkenin üç tarafı Akdeniz, Karadeniz ve bu iki denizi birbirine bağlayan Boğazlar ile Marmara ve Ege denizi ile çevrilidir. Başkenti Ankara, yüzölçümü 783,562 km², nüfusu 72.560.000 olan ülkenin büyük şehirleri; İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana, Konya, Antalya, Gaziantep, Mersin, Şanlıurfa, Kocaeli, Diyarbakır, Kayseri, Samsun, Erzurum, Eskişehir, Malatya, Sakarya’dır.
Türkiye Cumhuriyeti, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının önderliğinde, Kurtuluş Savaşının kazanılması ile I. Dünya Savaşından yenik çıkmış ve savaşı kazanan devletlerce paylaşılmış Osmanlı İmparatorluğu'nun Anadolu ve Trakya'da kalan toprakları üzerine Anadolu halklarının büyük mücadelesi ile kurulmuştur. 29 Ekim 1923 tarihinde cumhuriyeti ilan eden Türkiye Büyük Millet Meclisi, Türkiye Cumhuriyeti devletinin kurucu iradesinin sahibidir. Türkiye Cumhuriyeti demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletidir. Yasama işlerini Türkiye Büyük Millet Meclisi, yürütme işlerini Hükümet, yargı işlerini ise bağımsız mahkemeler yapar. Cumhurbaşkanı devletin başı ve başkomutandır. Bu sıfatla Türkiye Cumhuriyeti'ni temsil eder. Anayasanın uygulanmasını, devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını gözetir.
Türkiye'nin üç tarafının denizlerle çevrili olması, dağların konumu ve yeryüzü şekillerinin çeşitlilik göstermesi, farklı özellikte iklim tiplerinin doğmasına yol açmıştır. Kıyı bölgelerinde denizlerin etkisiyle daha ılıman iklim özellikleri görülür. Kuzey Anadolu dağları ile Toros sıradağları, deniz etkilerinin iç kesimlere girmesini engeller. Bu yüzden iç kesimlerde karasal iklim özellikleri görülür. Günümüzde Türkiye ekonomisi, dünyanın en büyük 15. ekonomisidir. Hedef ise, Cumhuriyetin 100. yılında (2023), dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer almaktır.
T.C. vatandaşlarının büyük bir kısmı Müslümandır. Müslüman vatandaşların çoğunluğu Sünni mezhebindendir, Sünnilerin çoğu Hanefi'dir. Türkiye'de Sünni mezhebinden sonra Alevilik inancı ikincil çoğunluğu kapsar. Türkiye'nin resmî dili Türkçedir. Türkiye Türkçesi nüfusun büyük çoğunluğu tarafından konuşulmaktadır. Bölgelere göre birçok farklı şiveler kullanılmaktadır. Eğitimde ve basın kuruluşlarında ise İstanbul ağzı tercih edilmektedir. Halkların iletişimini sağlayan ve hem resmî dil hem de eğitim dili olan Türkçenin yanında gündelik hayatta başka diller de konuşulmaktadır. Abazaca, Arnavutça, Boşnakça ve Çerkezce, Marmara bölgesinde ve İç Anadolu'da; Lazca, Gürcüce, Hemşince ve Rumca Karadeniz'de; Arapça, Süryanice, Zazaca ve Kürtçe Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da konuşulmaktadır. Resmen azınlık durumunda bulunan Rumlar, Ermeniler ve Yahudiler gündelik hayatta kendi dillerini konuşmaktadırlar.
|