ANASAYFA

İMAM HASAN EL-BENNA

İmam Hasan el-Benna, 14 Ekim 1906’da Mısır'ın Buhayre iline bağlı Mahmûdiye kasabasında doğdu. İlk öğrenimini, babası Hanbelî âlimi Ahmed b. Abdurrahman el-Benna'dan aldı. Genç yaşta İslâmî konulara büyük ilgi duymaya başladı. Sekiz yaşında Mahmûdiye'deki klasik eğitim veren Medresetu'r-Reşâdi'd-Diniyye'ye girmiş ve orada Kuran'ın bir kısmını ezberlemiş ayrıca nahiv ve Arap edebiyatı okumuştur. Ardından modern eğitim veren el-Medresetu'l-İdâdiyye'ye kaydolmuş ve burada hıfzını tamamlamştır. İlköğretimini bitirmesinin ardından 1923'te Kahire'ye giderek Daru'l-Ulum adlı öğretmen okuluna kaydolmuştur. 1927'de Arapça öğretmeni olarak İsmailiye'de bir ilkokula atandı. İngilizlerin ülkedeki ekonomik ve askeri varlığı açısından büyük önem taşıyan bu kentte, Müslümanları derinden sarsan olaylara tanık oldu. Mart 1928'de bir İngiliz kampında çalışan altı kişiyle birlikte İslâm’ın ilkelerine geri dönüşü amaçlayan İhvanu'l Muslimin teşkilatını kurdu.

1933 yılına kadar alimler, tarikat şeyhleri ve muhtelif cemiyetler gibi toplumun farklı kesimlerine ulaştırılan bu davet, teşkilatın genel merkezini Kahire'ye taşıması ve Cem'iyyetu't Tehzîbi'l-İslâmî adlı gençlik teşkilatının da İhvanu'l Muslimin’e katılmasıyla genişleme fırsatı bulmuştur. Öğretmenliğe devam ettiği bu dönemde, vaktinin çoğunu İhvanu'l Muslimin'in faaliyetlerine adayan Benna, erkek ve kız çocuklarına yönelik okullar açılmasına ön ayak olmuş, İskenderiye'de bir mescid ve bir merkez açılmıştır. Da'vetuna, Nahvu'n-Nur, Akidetuna, El-İhvanu'l Muslimun tahte Rayetu'l-Ku'ran, Muskilatuna fi da'va'l Nizami'l-İslam, Muzekkiratu'd-da've ve'd-daiye gibi eserlerinde emperyalizme karşı İslâmî bir hareket oluşturulmasını ve Müslüman milletlerin İslâm ilkelerine dayanan birliğini savundu. Ayrıca İhvanu'l Muslimin'in resmî yayın organları olan muhtelif gazete ve dergilerde de yazıları yayımlandı.

II. Dünya Savaşı başladığında çok sayıda öğrenci, devlet memuru ve işçi İhvanu'l Muslimin'e üyeydi ve teşkilat Mısır toplumunun hemen bütün kesimlerini temsil eden bir önemli siyasi güç olmuştu. Ancak Mısır'da iktidarı elinde bulunduran hükümetlerin, İngilizlerin talepleri istikametinde İhvanu'l Muslimin'e baskı yaptıkları dönemde, Hasan el-Benna ve arkadaşları da birçok defa tutuklanmıştır. 8 Ekim 1945'de yapılan genel kurul sonunda yeniden ve ömür boyu teşkilat başkanlığına seçilen Hasan el-Benna'nın Mısır'daki sömürgeye son vermek için İngiltere'ye savaş ilan etmesi, teşkilat üzerindeki hükümet baskılarını artırmıştır. Teşkilat, Filistin meselesine de el atmış ve düzenlediği büyük bir protesto gösterisi ile İngiliz desteğindeki Yahudi göçü ve devleti aleyhine belli bir kamuoyu oluşturmuştur. 6 Mayıs 1948'de teşkilatın Mısır ve Arap ülkelerine Yahudilerle savaş konusunda yaptığı cihad çağrısı ve Filistin'e gönderdiği çok sayıdaki taraftar, teşkilatın mevcut hükümet tarafından yasadışı ilan edilmesine, hatta 12 Ocak 1949'da da kapatılmasına yol açmıştır. Teşkilatın kapatılması üzerine, kurucusu olduğu Şubbânu'l-Muslimin'de faaliyet göstermeye başlayan Hasan el-Benna, teşkilat merkezinden evine dönüşü sırasında otomobiline açılan ateş sonunda 12 Şubat 1949'da şehid edilmiştir.



                                                                                                                                                              LAZURİ