ENERJİ KAYNAĞI FINDIK
Fındık, huşgiller (Betulaceae) familyasından Corylus cinsini oluşturan çalı ve ağaç türlerinin ortak adıdır. Kuzey yarımkürenin ılıman bölgelerinde yetişir ve besin maddelerince zengin, humuslu topraklarda bol ürün verir. Sıkı ağır topraklarla, kuru ve kireçli topraklardan hoşlanmaz. Taban suyu yüksek topraklarda daha iyi meyve vermez, verimi az olur. Yıllık 1000-2000 metreküp kadar yağış ister. Fındık ağacının kökleri fazla derinlere gitmez. Kazık kök yoktur. Kışın yaprağını dökerler. Fındık çeşitlerinin çoğu kendine kısırdır. Yani yabancı döllenme ile daha iyi verim alınır. Fındık bir yıl dinlenir, bir yıl meyve verir.
Basit, yuvarlak yaprakların kenarları çift dişli, ucu sivridir. Çiçekler yapraklardan hemen önce ilkbaharda açar. Erkek çiçekler kedicik şeklinde 5-12 cm uzunluğunda sarı renklidir. Dişi çiçekler çok küçük, kış boyunca tomurcuklarda gizlenir, 1-3 mm uzunluğunda kırmızı renklidir. Kabuğun etrafını tamamen veya kısmen kuşatan bir kadehçik bulunur. Kadehçiğin şekil ve yapısı fındık türlerinin teşhisinde önemlidir. Ticari değeri yüksek olan fındık Türkiye'de Ordu, Giresun illerinde tek tarım tipi olarak yapılır. Üretilen fındıkların %80'i Karadeniz Bölgesinden sağlanır. Karadeniz Bölgesinden başka Marmara Bölgesinde de yetiştirilir. Türkiye, dünya fındık üretimin%62-65 kadarını karşılar ve ilk sırada yer alır. Dünyanın en büyük fındık tedarik şirketleri, üretimin Türkiye'nin tekelinden çıkması ve daha ucuza fındık temini için Arjantin, Gürcistan, Ermenistan gibi ülkelerde fındık yetiştirilmesine teşvik ve araştırma yapmaktadır.
Fındık meyvesi, yemiş olarak büyük miktarda tüketildiği gibi, pastacılıkta, helvacılıkta, tatlıcılıkta ve özellikle çikolata endüstrisinde de geniş ölçüde kullanılır. Kabuğundan yakacak olarak istifade edilir. Fındık yağı eczacılıkta ve kokuculukta da kullanılır. Fındık çok iyi bir enerji kaynağıdır. Vücuda güç ve enerji verir, beden ve zihin yorgunluğunu giderir. Kalp ve damar sağlığı açısından çok faydalıdır. Kolesterolü düşürür, kalp ritmini ayarlamaya yardımcı olur. Düzenli olarak her gün fındık yemek kalp krizi geçirme riskini azaltmakta çok etkilidir. Kansızlığa iyi gelir, vücut ve kemik gelişimini destekler. Hamilelerin hem kendileri için hem de doğacak çocuk için fındık yemeleri çok faydalıdır. Cinsel gücü arttırır, varislere iyi gelir. Fındık, soğuk algınlığı ve akciğer hastalıklarına da faydalıdır. Ayrıca, cildi güzelleştirdiği bilinmektedir.
|