ANASAYFA

KOLKH ARICILAR İLGİSİZLİK İÇİNDE

Türkiye’de 4,5 milyon peteğin var olduğu bilinmektedir. Bu rakam, dünyadaki dördüncü petek topluluğudur. Fakat, alınan bal büyüklüğünde ise yedinci sıradadır. Türkiye’de yılda 70.000 kg bal imal ediliyor ve 38.000 aile arıcılıkla geçimini sağlıyor. Türkiye’de, petek başına düşen yıllık bal verimi 17 kg’dır. Gelişmiş ülkelerde bu kg üç kat daha fazladır. Türkiyedeki yıllık bal üretim potansiyeli asgari 700.000 kg ‘dır. Türkiye’deki yıllık anaarı ihtiyacı 2,2 milyon fakat yıl içerisinde azami 200.000 adet anaarı kullanılıyor ve Türkiye içerisinde yüksek kaliteli anaarılar da çok fazla yok.

Kolkh arıcılar da hükümetin ilgisizliğinden çok dertliler. Kolkh arıcılar için hükümetin arıcılık politikası yok, sübvanse yok ve daha başka pozitif açılımlar da yine öyle. Yaşadıkları yerleşim bölgelerinde çiçek açan türlü ağaçlar fazla kalmadı. Her geçen gün bu tür ağaçları kesmek için apansız bir yarışa girilmiş durumda, en fazla da hükümet bu organızasyonun içinde, hükümete kendine ait ormanlık alanlardaki çiçek açan türü ağaçları kesiyor muhtemelen İMF‘ye ödemekle yükümlü olduğu borç faizlerini ödemek için.

Kolkh arıcıların büyük çoğunluğu, bu zamana kadar kestane çiçeği mevsimi sonrasında peteklerini Kars, Ardahan gibi iç kesimlerdeki şehirlerin yüksek yaylalarına götürüyorlardı. Kış mevsiminde tekrar geri geliyorlardı. Fakat bu taşıma işi geçmiş yıllara göre artık çok avantajlı değil. Nedeni ise, bu şehirlerdeki mevcut yer sahipleri arıların konaklaması için aldıkları kira ücretlerini şimdilerde çok fazla arttırdılar. Aynı zamanda kendileri de arıcılık faaliyetierini teferruatlıca öğrendiler. Kolkh arıcıların çoğu böyle yaylalara yine gidiyorlar ve kış gelince tekkar geri dönüyorlar fakat geçmiş yıllar oranla çok fazla berekete sahip değiller.

Kolkh arıcıların yaşadığı köylerde iç kesimlerdeki yerleşim birimlerinin köylerinden gelen çok fazla çay toplama yarıcısı mevcut. Bu insanlar beraberlerinde kendi peteklerini de Lazona’ya getiriyorlar. Bu mevcut durum, çiçek açan türü ağacı çok fazla olmayan Lazona için çiçek yetersizliği sorununu da daha fazla arttırmış durumda.

Kolkhların yaşadığı şehirlerdeki insanlar çoğunlukla Lazona kestane balını tercih etmekteler. Nedeni ise, kendileri için bal kültürü anlamı en fazla kestane balından müteşekkil. Lazona’da çok fazla arı peteği bulunduğu ve kestane ağacı da fazla kalmadığı için kestane balı çok fazla sağılamıyor. Sebebi ise, peteğin ikinci veya diğer katlarından bal sağılabilir. Arının kendisi içinde bal ihtiyacı vardır. Dolayısıyla da kestane balının fiyatı çok pahalı olmakta. Lazona’da Kars ve Ardahan yörelerinden gelen ot balı çok fazla sevilmemekte ve tercih edilmemekte. Bu şekildeki çiçek balı 30-40 lira, kestane balı ise 50-60 liradan satılmakta.

Türkiyenin bazı şehirlerindeki mevcut bal veya arıcılar için oluşturulmuş kooperatifler Lazona’da yok. Kars ve Ardahan balını çok fazla sağsalar bile tüccarlar bu bal için Lazona’da çok fazla para vermiyorlar. Bu sebebten dolayı, Lazona arıcıları da kendi gayretleriyle bu ot ballarını satmaya devam etmekteler ve bu mevcut durum da çok sancılı olmakta. Nedeni ise, bazı zamanlar ballarının yarısını satamamaktalar.

Lazona’da bal için de onun yardımcı materyalleri için üretim yapan herhangi bir fabrika yok. Arı sektörü Lazona’da çok kötü bir durumda. Lazona arıcıları da hükümetin iligisizliğinden çok dertliler. Kendileri için sağlam bir arıcılık politikası oluşturulmasını bekliyorlar.



                                                                                                                                                              LAZURİ