ANASAYFA

KEMAL NEBİOĞLU'NU YİTİRDİK

Türkiye’de sendikacılık hareketinin önderlerinden Kemal Nebioğlu, hayatını kaybetti. 1926 yılında Ardeşen'de dünyaya gelen Nebioğlu, ilkokulu Kars’ta, ortaokulu Van’da, liseyi ise Trabzon’da bitirdi. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesine giren Nebioğlu, öğrenimini tamamlayamadan İstanbul’da metal işkolunda presçi olarak çalışmaya başladı. İşçilik yaşamında garsonluk, boyacılık, şef garsonluk yöneticilik yaptı.

1961'de Türkiye İşçi Partisi TİP'i kuran 12 kurucudan biri olan Nebioğlu, 1962 yılında partinin genel sekreterliğine getirildi. 1965 seçimlerinde Türkiye İşçi Partisi Tekirdağ Milletvekili seçildi. 1975 yılında Sosyalist Devrim Partisi’nin kurucuları arasında yer aldı, bir süre de İstanbul İl Başkanlığını yaptı.

DİSK'i (Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu) kuran 5 sendikadan Türkiye Gıda İş Sendikası Başkanı olarak DİSK'in kurucusu oldu. 1992'de DİSK Genel Başkanı seçilen Nebioğlu, 12 Mart'ta gözaltına alındı. 12 Eylül Hareketinde ise DİSK davasından idamla yargılandı ve 4 yıl tutuklu kaldı. Hakkında açılan davaların biri hariç tümünden beraat etti. Bu davadan 6 aya mahkum olan Nebioğlu, cezasını Metris cezaevinde çekti.

Nebioğlu, DİSK’in en önemli ilkelerinden olan “Tabanın söz ve karar sahibi olma ilkesini” sendikal mücadeleye getiren ve ilk uygulayan kişidir. Sendikalarda demokratik işleyişi sağlayan, yönetimde yozlaşmayı önleyen ve işçilerin yönetimi sürekli denetlemesini getiren bu ilkeyi sonuna kadar uyguladı ve savundu. Daha sonra ise “İşyeri İşçi Konseyleri” uygulamasını başlattı.

Nebioğlu’nun Scala Yayıncılıktan çıkan “Uyan” adlı şiir kitabı bulunuyor. Evli olan Nebioğlu'nun dört çocuğu vardı. Nebioğlu’nun cenazesi İstanbul’da defnedildi. Mezarının üzerinde çiçekler açsın.



                                                                                                                                                              LAZURİ