ANASAYFA

İKİNCİ FİLİSTİN İNTİFADASI

İkinci Filistin İntifadası, 28 Eylül 2000 tarihinde Filistin'de başlayan halk direnişidir. Ariel Şaron, bu tarihte yaklaşık 1000 askerle birlikte Haremmüşşerif adıyla anılan bölgede Mescid-i Aksa'yı ziyaret etti. Bu ziyaret pek çok çevre tarafından provokasyon olarak nitelendirildi. Filistinlilerin protesto gösterileri arttı ve El Aksa intifadası olarak da adlandırılan ikinci intifada başladı. Kısa zamanda Filistin sınırlarını aşarak İsrail’e yayılan ikinci intifada Şubat 2005’te, Mısır’ın Şarm El-Şeyh kentinde, Mahmud Abbas ve Ariel Şaron arasındaki ateşkes anlaşması ile resmi olarak sona erdi.

Ehud Barak hükümetinin başa gelmesiyle esen iyimserlik rüzgârı, karşılığını bulamadı. 1999 yılının Eylül ayında yeni bir Wye River anlaşması imzalandı. Fakat Kudüs, mülteciler, Yahudi yerleşimleri ve sınırlar gibi kilit konulardaki görüşmeler, kilitlenmişti. 5 yıllık barış sürecinden ellerine pek bir şey geçmediğini gören Filistinliler arasında hayal kırıklığı büyüyordu. Bu sırada Suriye'yle başarısız barış görüşmeleri yapan Barak, 21 yıldır Lübnan'da bulunan İsrail birliklerini Mayıs 2000’de geri çekti. Arafat, kademeli görüşmeleri bırakıp nihai bir anlaşma yapmak için gerek Barak'ın, gerekse Clinton'ın büyük baskısı altındaydı. Camp David'de nihai anlaşma sağlama umuduyla iki hafta boyunca yapılan görüşmeler, başarısızlıkla sonuçlandı. Taraflar özellikle Kudüs'ün statüsü ve Filistinli mültecilerin dönüşü konularında anlaşamadılar.

2000 yılının sonunda İsrail Başbakanı Ehud Barak, intifada ve tırmanışa geçen şiddet karşısında zor duruma düştü. Üstelik koalisyon da sallantıdaydı. Barak, 10 Aralık'ta başbakanlık görevinden istifa etti. 6 Şubat'ta yapılan seçimlerde, ezici üstünlük sağlayan Ariel Şaron, başbakanlık koltuğuna oturdu. İsrailli seçmen, artık 1990'ların 'barışa karşı toprak' formülüne sırtını dönmüştü. İsrail'de, Filistin sorununa daha sert yaklaşımlar çoğunluk tarafından benimsenmeye başlanmıştı. Ariel Şaron'un Filistinli mücahitlere suikast, hava saldırısı ve Filistin topraklarına baskınları yoğunlaştırmasıyla, bölgede çatışma sonucu ölenlerin sayısında büyük artış oldu. Filistinli mücahitler de İsrail kentlerine intihar saldırılarını artırdılar.



                                                                                                                                                              LAZURİ