ANASAYFA

ŞEHİD İZZETTİN KASSAM

Filistin cihadında önemli bir yere sahip, aynı zamanda büyük bir alim ve bu topraklarda İslami kimliğin korunması yolunda çok yönlü mücadele eden önderlerden olan İzzettin Kassam, 1880'de Suriye'nin Lazkiye şehrine bağlı Cebele'de dünyaya geldi. İlköğrenimini doğduğu yerde yaptıktan sonra 1896 yılında Mısır'daki El-Ezher Üniversitesinde tahsil görmeye başladı. El-Ezher'de öğrenim gördüğü süre içinde Mısır'daki İslami hareketin ileri gelenleriyle ilişkide bulundu. 1906'da buradaki ilmi tahsilini tamamladıktan sonra çeşitli yerlerde davet ve eğitim faaliyetleri yürütmeye başladı.

Etkili vaazlarıyla ve ilmi çalışmalarıyla tanınan İzzettin Kassam, sömürgeci güçlerin ve onlarla işbirliği içindeki siyonistlerin Filistin üzerindeki oyunlarının tehlikeli boyutlara geldiğini görünce, 1921'de Filistin'in Hayfa şehrine yerleşti ve burada hem öğrenci yetiştirmekle, hem de halkı İslami yönden şuurlandırmak için vaaz ve irşad çalışmaları yapmakla meşgul olmaya başladı. Vaazlarında genellikle siyonist tehlike üzerinde duruyor, halkı bu tehlikeye karşı uyanık olmaya çağırıyor ve cihada teşvik ediyordu. O dönemde Filistin topraklarını işgal altında tutan İngilizlerin yoğun bir şekilde Yahudileri getirip bu topraklara yerleştirdiklerini görünce kendisi de cihad için fiilen hazırlıklara başladı. Bu hazırlık döneminde bir yandan samimi bir şekilde cihada katılacak eleman yetiştiriyor bir yandan da teçhizat ve maddiyat temin etmeye çalışıyordu. Nitekim 5 Nisan 1931'de fiilen cihad başlatıldı ve bu tarihte İzzettin Kassam'ın mücahitleri el-Yecur'a düzenledikleri bir saldırıda işgalci İngilizlerle işbirliği içindeki üç siyonisti öldürdüler. Bu olayın arkasından gerek İngiliz işgalcilere ve gerekse onların getirip Filistin topraklarına yerleştirdikleri siyonist teröristlere karşı çeşitli eylemler gerçekleştirildi.

İzzettin Kassam, 1935'te silah eğitimi için mücahitleriyle birlikte Batı Yaka şehirlerinden Cenin yakınlarındaki Ya'bed tepesine çıktığı bir sırada, havadan ve karadan saldırı düzenleyen 500 kişilik bir mücehhez İngiliz birliği tarafından kuşatıldı. Ancak Kassam ve beraberindekiler işgalcilere teslim olmayı değil karşı koymayı tercih ettiler. Çıkan çatışma sonucu, 20 Kasım 1935 tarihinde, Şeyh Kassam ve yanındaki mücahitlerden bazıları işgalci güçler tarafından şehid edildi, diğerleri de esir alındılar. Şeyh İzzettin Kassam ilmiyle, takvasıyla, cesaretiyle, kararlılığıyla ve İslami duyarlılığıyla kendinden sonra gelenlere örnek olmuştur. Bugün Filistin İslami Direniş Hareketinin askeri kanadının “İzzettin Kassam Birlikleri” olarak adlandırılmasıyla onun anısının yaşatılması amaçlanmaktadır.



                                                                                                                                                              LAZURİ