TÜRKİYE'NİN İKİNCİ RÜZGAR SANTRALI
Bozcaada ilçesinde 2000 yılında kurulan Türkiye’nin ikinci rüzgar santralı, ilçenin tüm elektrik ihtiyacını karşılıyor. Artan elektrikle de Çanakkale’nin elektrik ihtiyacının yüzde 5’i gideriliyor. Bunun için bir yıl boyunca yapılan toplam masraf ise sadece 4 teneke gres yağı. Türkiye’nin en büyük enerji santralı olan Bozcaada Rüzgar Elektrik Santralı, 17 rüzgar türbiniyle bir yılda 38 milyon kilovat saat elektrik üretiyor. Buna karşılık türbinlere yıl boyunca sadece 4 teneke içinde (80 kilogram) gres yağı sürülüyor. Yetkililer, üretilen enerji maliyetinin çok ucuza geldiğini belirtiyor.
Adanın Batı Feneri yakınlarına kurulu olan santral, 17 türbiniyle birinci yıl 30 milyon kilovat saat elektrik üretti. Sonraki yıllarda tam kapasiteyle çalıştırılan santral, bir yılda 40 milyon kilovat saat elektrik üretti. Bu enerji miktarı ile bir rekora imza atıldı. Dünyada bu tür enerji sistemlerinde rüzgar enerjisinden faydalanma oranı yüzde 30 olmasına karşılık Bozcaada türbinlerinde bu oran yüzde 45’i buldu.
Bozcaada Rüzgar Enerji Santralının yetkilileri, rüzgar türbinlerinin sağlıklı işlemesi için yılda iki defa gresle yağlandığını, toplam dört teneke (80 kilogram) gres yağıyla sistemin yağ tüplerinin doldurulduğunu belirtiyor. 17 türbinden sadece bir adaya yetecek kadar enerjiyi üretiyor, geri kalanlar ulusal enerji ağına veriliyor. Şimdi özel sektörün elinde olan santral, 20 yıl sonra devlete devredilecek. Türkiye’de rüzgar enerjisi yatırımı ilk olarak 1998 yılında Çeşme Alaçatı’da gerçekleştirildi.
|