KAFKASÖR BOĞA GÜREŞLERİ
Artvin, nefes kesen görüntülerin sergilendiği, dünyada bir eşinin bulunmadığı Kafkasör boğa güreşleri, diğer festival ve şenlikleri ile de mutlaka görülmesi gereken bir ildir. Her yılın Haziran ayının üçüncü haftası boyunca gelenek olarak düzenlenen festivalin ilginç yanı boğa güreşleridir.
Bu güreşler yapıldığı tarihten itibaren, boğaların zarar görmemesi ve herhangi bir şekilde eziyete uğramamaları için dikkat edilmekte, belirli kurallar uygulanmaktadır. Güreş sırasında güçsüz görülen boğanın çekilmesi halinde yenik kabul edilir ve güreş meydanında ayrılan bölümden ilgililerce boğa alandan uzaklaştırılırlar. Böylece Kafkasör boğa güreşleri, kendi kuralları içinde güç gösterisi olarak bir spor ve şenlik ortamına dönüşür.
Boğa güreşlerinin başlangıcının şu şekilde olduğu anlatılmaktadır: bilindiği üzere Doğu Karadeniz Bölgesi’nde ve dolayısıyla Artvin'de baharın başlamasıyla her yıl düzenli olarak yöre insanı hayvanlarıyla beraber yaylalara göç ederler. Bu yayla göçü sırasında yaylaya ulaşılmadan mola yerleri vardır. Bu mola yerlerinde yaylaya göç edenlerin hayvanları birbirileriyle karşılaşır. Galip gelen boğa, yayla göçündeki hayvanların lideri olmuş olur. Bu yayla yolculuğu bu yüzden sulh içinde sonuçlanır. Yöre insanı bu durumu bildiği için yıllardan beri gelen alışkanlıkla, özellikle bu yayla göçü esnasında kendi boğasının birinci ya da lider olmasını istediğinden, kışın ahırda beslediği ve dışarı bırakmadığı boğalara çok özenle bakar.
Boğa güreşlerinde deste-ayak-küçük orta-büyük orta-baş altı-baş-süper kategorileri vardır. En önemli kategori baş kategorisidir. Bu kategoriler hayvanın boyun kalınlığı ve kilosu göz önüne alınarak tespit edilir; her boğa her kategoride güreştirilmez. Güreşler tamamen eşit şartlarda gerçekleşir. Özellikle boynuzlarda sivrileştirme yapılmış boğalar yarışma dışı bırakılır. Güreşen boğaların tamamen doğal ortamda güreştirilmesi bir gelenektir. Güreşleri 10 kişilik boğa hakem heyeti idare eder.
|