ANASAYFA

ÂŞIK MAHZUNİ ŞERİF

Âşık Mahzuni Şerif (Şerif Çırık), 17 Kasım 1939 Afşin-Kahramanmaraş doğumlu Türk halk ozanıdır. Mahzuni Şerif'in büyük dedesi Seyyid Mehmet'in türbesinin bulunduğu Hasan köyü, 1800'lü yılların ortasında Sünniliği seçmiştir. Seyyid Mehmed'in ölümünden sonra aile iki kola ayrılmış; bir kol, o dönemde Afşin'e bağlı olan Berçenek'e yerleşerek Alevi inancını sürdürmüş, diğer kol ise Hasanköy'de kalarak Sünni inancı benimsemiştir. Kendi ifadesine göre Ağuçan ocağına bağlı Cerit Türkmenlerindendir. Sülalesi sonradan Cırıklı adını almıştır. Ceritler, Oğuzların Avşar boyuna mensupturlar.

1955 yılında, sonradan Ankara'ya nakledilen Mersin Astsubay Okuluna kaydoldu. 1960'ta eşi Suna'yı kaçırdı ve 6 ay köyünde kaldı. Bu sırada okulu Balıkesir'e nakledildi. Okul komutanının çabası ile yeniden okula dönen Âşık Mahzuni, 6 ay devamsızlık yaptığına ilişkin bir ihbar üzerine okuldan atılınca yeniden köyüne döndü. 1964 yılında ilk plağı ile müzik piyasasına girdi. Bir süre Gaziantep'te ikamet ettikten sonra Ankara'ya taşındı. 1989-1991 yılları arasında Halk Ozanları Federasyonu tarafından dünyanın en büyük 3 ozanı arasında gösterildi. Sivas Dramı adlı türküsünü, Sivas Katliamında yaşamını yitirenlere ithaf etmiştir. 2001 yılının Kasım ayında kendisine, "Elhamdülillah Kızılbaş'ım ve laiğim. Ben değil, yedi sülalem Kızılbaştır. Bir suç varsa o da dedemdedir." dediği için, DGM tarafından aleyhinde dava açıldı. Duruşma 27 Aralık 2001 tarihinde DGM'de yapıldı.

2001'in başlarında rahatsızlanarak, kalp ve solunum yetmezliği nedeniyle, yoğun bakım altına alındı. Mayıs ayında taburcu edildi. 17 Mayıs 2002 tarihinde, evli, sekiz çocuk, dört torun sahibi olan Mahzuni Şerif, Almanya'nın Köln şehrinde vefat etti. Vefat ettiğinde, DGM'deki davası henüz sonuçlanmamıştı. Mezarı şu an son ikametgâhı olan Hacı Bektaş Veli Külliyesinin yakınındaki Çilehane adı verilen bölgededir. Türk halk müziği sanatçıları tarafından söz ve besteleri sıklıkla kullanılmıştır. Dom Dom Kurşunu, Yedin Beni, Yuh Yuh, Fadimem, Gül Yüzlüm, Ciğerparem, Merdo, Çeşmi Siyahım, Katil Amerika ve Ekmek Kölesi gibi eserleriyle tanınan Âşık Mahzuni'nin türkülerini birçok halk müziği ve bazı pop müzik sanatçıları da okudu. Halk şiirine gönül veren ve konuşma dilini şiirleştiren Âşık Mahzuni'nin 453 plağı, 50 kaseti ve yayınlanmış 9 adet kitabı bulunuyor. Ayrıca TRT tarafından çekilmiş 2 adet belgeseli bulunmaktadır.



                                                                                                                                                              LAZURİ